Artikkeli

Miten tienata striimaamisella? Tässä vinkit aloittelijalle

Monen unelma, harvan todellisuus – vain häviävän pieni osa aktiivipelaajista onnistuu tienaamaan elantonsa striimaamalla eli lähettämällä omaa peliä suoratoistona.

Sinun on kuitenkin mahdollista saada lisäeuroja taskuun striimaamalla. Ihan yksinkertaisesti tämä ei toki käy, vaan vaatii sinulta aikaa, energiaa sekä tietysti kiinnostavaa sisältöä. Tämän seurauksena tulevat katsojat.

Tapoja striimauksella tienaamiseen

Kun olet saanut striimeillesi kunnolla katsomiskertoja, on aika miettiä tapoja muuttaa ne rahaksi. Tässä siihen kuusi tapaa.

1. Lahjoitukset ja tipit faneilta

Useimmat striimaukseen käytettävät alustat sallivat katsojien jättää tippejä sisällöntuottajalle. Muutaman euron suuruisista tipeistä voi kasvaa mukavia summia, jos saat niitä paljon.

Yksittäiset lahjoitukset voivat toki olla suurempiakin. Mitä kiinnostavampaa sisältöä tuotat, sitä mieluummin katsojat ovat valmiita kiittämään sinua siitä rahallisesti.

2. Säännölliset kanavan tilausmaksut

Jos striimisi ovat riittävän laadukkaita, saatat saada säännöllisiä tilaajia kanavallesi. Tällöin fanisi maksavat siitä pyydetyn kuukausimaksun ja näkevät sitten kaiken tuottamasi sisällön.

Kuukausitilausten maksut eivät välttämättä ole valtavia, joten kannattaa tavoitella mahdollisimman suurta tilaajamäärää.

Tässä toimivat apuna esimerkiksi makupalat ja eksklusiivisen sisällön tuottaminen. Voit tarjota ilmaisversiossa tietynlaista sisältöä maksutta ja näyttää kanavan tilaajille monipuolisempaa materiaalia.

3. Mainostulot

Tietyt striimausalustat mahdollistavat mainostulojen kerryttämisen. Tällaisia alustoja ovat esimerkiksi YouTube ja Facebook.

Kun liityt mainostusohjelmaan, annat mainostajille luvan näyttää mainoksiaan striimiesi yhteydessä. Mainosmateriaali edustaa yleensä jotain näistä tyypeistä:

  • Ennen videota näytettävät mainokset. Mainos näytetään heti, kun katsoja klikkaa striimisi käyntiin, eikä sen yli voi hypätä.
  • Videon aikana näytettävät mainokset. Mainos näytetään striimin ollessa käynnissä. Striimaus ei katkea, mutta näkyy mainoksen ajan pienemmässä koossa.
  • Mainosbannerit. Mainos näkyy videokuvan päällä joko pieninä ruutuina tai hieman suurempana bannerina.

4. Yhteistyösopimukset ja sponsorointi

Ammattimaisimmat striimaajat voivat saada sponsorisopimuksia ja yhteistyökumppaneita. Kun mainostat heidän tuotteitaan tai palvelujaan, saat siitä sopimuksen mukaisen palkkion.

Mainostus voi tapahtua esimerkiksi pelaamalla yhteistyökumppanin kehittämää peliä, asettamalla bannereita striimiin tai käyttämällä muuta näkyvää mainosmateriaalia. Parhaimmillaan koko striimi on yhteistyökumppanin sponsoroima.

5. Affiliate-ohjelmat

Affiliate-mainostus toimii niin, että asetat affiliate-kumppanisi linkin näkyviin striimisi yhteyteen, yleensä kuvaukseen.

Tarkoituksena on saada katsoja klikkaamaan linkkiä ja suorittamaan halutun toimenpiteen affiliate-kumppanin sivustolla. Tämä voi olla vaikkapa ostos, rekisteröityminen tai casino bonuksen lunastaminen.

Jokaisesta toteutuneesta toimenpiteestä sinulle maksetaan sovittu korvaus, joko prosentuaalinen tai kiinteä.

6. Online-kurssit ja valmennus

Kun olet saanut mainetta hyvänä pelaajana, sinun on mahdollista tienata myös valmennuksilla. Kaikki haluavat kehittyä paremmiksi pelaajiksi ja monet ovat valmiita maksamaan siitä.

Voit rakentaa valmiita online-kursseja ja myydä niitä tai sitten kaupata henkilökohtaisempaa valmennusaikaa.

Paljonko striimauksella on mahdollista tienata?

Striimaajien tulot vaihtelevat suuresti riippuen kokemuksesta, näyttökerroista ja muusta.

Aloittelijan keskimääräiset tulot jäävät usein alle 100 euroon kuussa. Jos näyttökertoja puolestaan kertyy päivittäin 1 000–10 000, tulot voivat olla 80–1 000 euroa kuussa.

Kaikkein kovimpia tienestejä varten tarvitaan 50 000–10 000 000 päivittäistä näyttökertaa. Näillä luvuilla pystyt takomaan jo huikeita 5 000–100 000 euron kuukausipalkkoja. Lienee sanomatta selvää, että tämä on vain harvojen herkkua.

Suomalaisista striimaajista esimerkiksi Ville ”Sha77e” Palola, Anssi ”AndyPyro” Huovinen ja Justus ”Rauski” Jokinen pääsevät jo kunnon tuloille.

Lopuksi

Mitä enemmän katsojia sinulla on, sitä parempia diilejä pystyt solmimaan. Katsojia taas saa vain laadukkaalla, kiinnostavalla ja tuoreella sisällöllä.

Ennen kuin rupeat siis miettimään tapoja muuttaa katsomiskerrat rahaksi, keskity tuottamaan tasokasta sisältöä. Tee omannäköistä juttuasi ja ole kärsivällinen.

Tämä voi hyvinkin tuoda mukanaan lisää seuraajia ja avata tien striimauksella tienaamiseen.

Blaster280

Vanhanliiton pelaaja ja Sci-Fi elokuvien ja tv-sarjojen suurkuluttaja.