Artikkeli

Miksi urheilupelit keskittyvät realismiin?

Erilaisten pelien pelaaminen on ollut jo pitkään suosittu ajanviettotapa monille, eikä niiden suosiolle näy loppua. Urheilupelit ovat yksi suosituista pelilajeista, joita pelataan todella paljon. Monet pelit ovat täysin mielikuvituksellisia, eikä ne mitenkään vastaa todellisuutta. Mutta silti realismiin keskittyvät pelit, etenkin urheilussa, tuntuvat olevan monien mieleen.

Olipa kyse sitten jalkapallosta, jääkiekosta, tenniksestä tai mistä tahansa muusta lajista, siitä todennäköisemmin on tehty peliversio. Urheilupelejä on tänä päivänä todella huima määrä ja jokainen varmasti pystyy löytämään oman suosikkilajinsa.

Urheilupelit, kuten monet muutkin pelit, ovat vuosien saatossa muuttuneet kehityksen mukana todella paljon. Konsoli- ja tietokonepelit pitävät toki edelleen pintansa, mutta monet pelaavat pelejä myös verkossa. Viime vuosina esimerkiksi e-urheilu on alkanut nostamaan suosiotaan entistä enemmän, vaikka sitä monesti pidetään edelleen kysenalaisena urheilupelimuotona. Lisäksi urheiluvedonlyönnistä on tullut suosittua, ja monet käyttävät sivustoja, kuten expekt, lyödäkseen vetoa oman suosikkijoukkueensa puolesta.

Pelimaailma on pelimuodosta riippumatta suurimmaksi osaksi täysin mielikuvituksellinen. Monet pelit ovat hyvin kaukana todellisuudesta, mikä taas toisaalta luo mielenkiintoisen tavan rentoutua ja päästä eroon esimerkiksi omasta arjesta hetkeksi. On kuitenkin myös pelejä, jotka ovat hyvin lähellä realismia, ja monet suositut urheilupelit ovat juuri tällaisia. Mutta mikä tekee realistisista urheilupeleistä suosittuja?

Syy realistisuuden suosioon urheilupeleissä

Kukapa urheiluun intohimoisesti suhtautuva ei olisi joskus muuttunut omalla kotisohvallaan kannustavasta fanista manageriksi, kun katsoo oman suosikkijoukkueensa pelaamista tv-ruudulta? Moni urheilun ystävä haluaa päästä mahdollisimman lähelle omaa suosikkiaan, mikä johtaa siihen, että otteluiltaa varten varustaudutaan kunnon kisakatsomoon pukeutuneina oman joukkueen pelipaitaan kannustamaan. Saati, että alettaisiin neuvoa joukkuetta huutaen erilaisia käskyjä aivan kuin se joukkue siellä ruudun toisella puolella kuulisi ja toteuttaisi tämän loistavan pelistrategian.

Ei siis toisaalta ole yllätys, että yksi tapa päästä lähemmäs omaa suosikkiurheiluaan on erilaiset urheilupelit. Siinä pääsee kätevästi astumaan oman sankarinsa kenkiin ja luomaan katsomansa ottelun uudestaan. Yhtenä erinomaisena esimerkkinä toimii FIFA-pelisarja, joka on yksi tunnetuimmista urheilupelisarjoista.

Realistisen pelin luominen ei silti aina ole helppoa eikä välttämättä toteudu aivan pelaajien odotuksien mukaisesti. Toisinaan peleistä halutaan luoda enemmän hauskoja tai muulla tavoin hieman uniikkeja, mikä johtaa siihen, että realisimista uhrataan liikaa sellaista, mikä vetoaisi laajaan yleisöön. Esimerkkinä vaikkapa amerikkalainen jalkapallopeli, josta päätettiin poistaa kaikki säännöt, mikä johti vastustajien murskaamiseen pelikentällä.

Tästä huolimatta on paljon pelinvalmistajia, jotka käyttävät paljon aikaa siihen, että saavat kehitettyä mahdollisimman realistisen pelin. Toisinaan haasteeksi osoittautuvat erilaiset tekniset rajoitukset, mutta etenkin tämän päivän laitteilla videopelien ja todellisuuden välillä kasvanutta kuilua on saatu huomattavasti pienemmäksi.

Realistisimmat videopelit

Todellisia videopelejä löytyy monia, mutta yhtenä hyvänä esimerkkinä on Football Manager. Vuonna 2005 julkaistua peliä on paranneltu paljon ja se tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden hallita kuuluisimpia jalkapallojoukkueita sekä työstää henkisiä ja strategisia haasteita. Monet jalkapallofanit arvostavat tätä peliä erityisesti sen realistisuudesta. Pelaajat voivat hallita erilaisia siirtoja pelissä, valita harjoittelualueita sekä miettiä taktiikoita.

Yksi maailman katsotuimmista moottoriurheilusarjoista on Formula 1. Se houkuttelee kerta toisensa jälkeen ihmiset seuraamaan kilpailua, joka on täynnä riskialttiita hetkiä, teknisiä innovaatioita sekä paljon jännittäviä siirtoja. Sen siirtäminen kaikkine yksityiskohtineen videopeliksi ei todellakaan ole ollut helppoa, mutta F1 2020 on siinä onnistunut loistavasti.

Aidossa kilpailutilanteessa pieni virhe mekaanikolta varikkopysähdyksen aikana voi riittää pilaamaan kilpailusuorituksen kuljettajalta. Olipa kyse sitten lukkiutuneesta pyörästä, liian pitkästä varikkoajasta tai vaarattomalta vaikuttavasta esteestä, on nämä asioita, joita on ollut haastava luoda videopeliin. F1 2023 on silti luonut tasapainon tähän kaikkeen. Pelissä on mukana täydet kilpailuviikonloput, uratila sekä realistinen fysiikka, unohtamatta kuitenkaan lehdistöhaastatteluja ja huolellisen työn auton asennukseen liittyen. Peli on onnistunut luomaan jopa niinkin realistisen formulapelin, että sitä pelaavat jopa nykyiset Formula 1 -kuljettajat.

Baseballin ystävät ovat päässeet myös realistisen urheilupelin makuun, sillä heitä on viihdyttänyt vuodesta 2006 lähtien baseball-simulaattori, MLB The Show 21. Sen kerrotaan olevan markkinoiden tarkin ja jokainen julkaisu on lisännyt realismia entisestään.

Tässä pelissä pelaaja pääsee luomaan jopa omia baseball-stadioneja, jolloin pääsee kokemaan sekä arkkitehdin, että pelaajan roolin samassa pelissä.  Ura- ja johtamistilat tästä pelistä kuitenkin puuttuvat. Se on silti pysynyt kovassa suosiossa intohimoisten baseball fanien keskuudessa.

Unsplash

Realistisuudella pääsee lähelle omaa suosikkiaan

Urheilun ystäviä on miljoonia, joten ei ole ihme, että videopelit ovat monille se keino päästä lähemmäs omaa suosikkijoukkuetta tai -lajia. Pelin kautta pääsee kokemaan paljon muutakin kuin vain katsojan roolin, sillä siinä luodaan katsojalle mahdollisuus päästä kokemaan millaista on aidosti pelata peliä suosikkijoukkueessa tai luoda erilaisia strategioita otteluun.

Blaster280

Vanhanliiton pelaaja ja Sci-Fi elokuvien ja tv-sarjojen suurkuluttaja.