PCPS4UutisetXbox One

E3 2016 antia

Aivan fantastista kesää kaikille!

Yksi pelimaailman suurin, vuosittainen tapahtuma, Electronic Entertainment Expo eli ”E3” on nyt takana. Kesäkuun 12-16. päivinä järjestetty tapahtuma oli ikävästi 10 tuntia omaa kelloamme jäljessä, joten jos et ehtinyt tai jaksanut katsoa tapahtumaa livenä, sen konferenssitilaisuudet löytyvät tallenteina esimerkiksi YouTubesta IGN:n soittolistoilta.
Jos et myöskään ole jaksanut lukea joka ikistä pikku-uutista mitä ainakin minun RSS-syötteeni on ollut tupaten täynnä viimeiset pari päivää, tässä sinulle tiivistetty siivu E3:sta harrastelijan silmin.

Bethesda

Suuri ja mahtava, kaikkien rakastama, PC pelaamisen hyväntekijä ja pelastaja, Bethesda aloitti tiukasti eSports genreen suunnittelemallaan Quake Champions pelin trailerilla. Lisätietoja pelistä luvattiin QuakeConissa, joka järjestetään tänä vuonna 4-7. elokuuta Dallasissa.
Bethesda myös käski olla innostunut PC/Android/iOS alustoille tulevasta The Elder Scrolls: Legends korttipelistä, missä on myös beta meneillään. Bethesda tosiaan on osoittanut jo aiemmin kokeillessaan mobiilialustoja ensimmäisen kerran Fallout Shelter pelin muodossa, että nopea mobiilimarkkinoilta saatava raha maistuu. Ehkä voimme odottaa GW:n tapaista liikettä Bethesdan omistamien arvokkaiden ja arvostettujen peli-nimikkeiden hyödyntämisessä.
Steamissä hieman ylimääräistä vihaa kerännyt Fallout 4 ”Season Pass” on ilmeisesti myös saamassa lisäsisältöä Bethesdan roolipeleille tyypilliseen tapaan Sims pelien hengessä. Oletko valmis rakentamaan oman Vaultin ja leikkimään kotia vuoden 2015 odotetuimmassa julkaisussa? No mikä ettei. On myös varsin odotettavaa, että ”Nuka World” lisäri tulee olemaan sen kokoinen, että Season Pass kannattaa ylipäätään hankkia.

e316-bethesda

Muita Bethesdan tarinoita? Meille kaikille tuttu ”The Elder Scrolls: Skyrim” tullaan remasteroimaan uudelle konsolisukupolvelle (PS4/XBONE)… On ehkä täysin aiheellista kysyä, minkä ihmeen takia, mutta annetaan sen olla.
Paljon mielenkiintoisempi julkistus oli psykologisena trillerinä markkinoitu Prey, Arkane Studiosilta, jonka luvattiin ilmestyä 2017. Toisaalta näitä avaruusaluksessa selviytymistarinoita on kyllä sci-fi maailma pullollaan ja itse ainakin toivoisin ko. pelin tulevan myös virtual reality laseille, siinäpä olisi vähän raikkaampaa tuulahdusta kauhu genreen.
Seitsemän miljoonan pelaajan ”Elder Scrolls: Online” saa uuden lisäosan, Dark Brotherhoodin. Paljon mielenkiintoisempana muutoksena on ”One Tamriel”, minkä olisi tarkoitus tasoittaa tasoerot pelimaailmassa siten, että voit heti hahmon luotuasi pelata kavereidesi kanssa missä vain ja miten vain. Siitä, miten One Tamriel tulee toimimaan, ei ole mitään takeita, sillä ainakaan ohjaaja Matt Firorin sanojen mukaan tällaista muutosta ei ole MMO-genreen koskaan tehty.
Ei vähäisimpänä, mutta viimeisimpänä, näytettiin pelivideota Dishonored 2 pelistä, mikä julkistettiin jo viime vuoden (2015) E3:ssa. PCAdvisor sivuston mukaan Dishonored 2 julkaistaan 11. marraskuuta 2016.

Electronic Arts

EA aloitti leveilemällä Battlefield 1 pelillään, minkä traileri oli kerännyt yli 40 miljoonaa katselukertaa.

e316-eaesports
EA myös kertoi uudesta turnaus/eSport mallistaan. Siinä tulee olemaan kolme astetta, joista ensimmäinen ”Challenger” antaa tavallisille tallaajille mahdollisuuden järjestää turnauksia. Toinen ”Premier” tulee olemaan suuren luokan tapahtumia, mitä EA tulee järjestämään muiden firmojen kanssa. Ja kolmanneksi ”EA Major”, mitkä ovat kaikista suurimmat EA:n järjestämät kisat, joissa selvitetään alueelliset mestarit kuin myös maailmanmestarit. Electronic Arts haluaisi, että kaikista heidän pelaajistaan voisi tulla tähtiä tai ainakin että he voisivat tuntea itsensä tähdiksi. Kuten konferenssissa sanottiin ”only the selected few will become pro-gamers”, mikä on varsin totta. Koko tämän kehikon sisälle valokeiloihin asetettiin jenkkifutisvideopeli Madden. Vaihtoehtona ei ilmeisesti ollut EA:n, ja koko maailman, suosituin urheilupelisarja FIFA. Josta muuten myös tulee, vuosipäivitys FIFA 17.
Ruotsalainen Zoink pelifirma myös pääsi julkistamaan pelinsä ”Fe”, joka tosiaan on jotain ihan muuta, kuin mitä EA:lta voisin noin äkkiseltään odottaa.
Suurin nimi EA:n tilaisuudessa oli kuitenkin viimeiseksi varattu Battlefield 1, mistä en aio kirjoittaa mitään, sillä meistä Pelikaistan raapustelijoista Jamppu ehti jo kirjoittaa omat sanansa asiasta. Muista myös vilkaista pelivideota E3:ssa pelatusta matsista.

Sony ja Microsoft

Sonyn mahtipontinen avaus uudella God of War pelin trailerilla.

pokemonremakesmeme
On asioita, joiden pitäisi vain antaa olla, ja God of War ja Kratoksen tarina niin ollen kuuluu niihin asioihin. God of Warit olivat viihdyttäviä button-smashereitä ja varmasti yksiä parhaimpia pelejä koko konsoligeneraatiossaan. Ehkä tämä kuuluu siihen nostalgiajunan oireisiin, mutta God of War, jonka tarina on onnistuneesti kirjoitettu loppuun aika päiviä sitten… Miksi siitä on tarkoitus tehdä supergeneerisen näköinen uusioversio?
Onneksi se ei ollut ainoa Sonyn yllätys. Ainakin minut yllätti täysin ilmoitus Last Guardianin julkaisusta 25. lokakuuta 2016, pelin jota on kehitetty melkein kymmenen vuotta.
Paljon mielenkiintoisemman näköinen peli oli kuitenkin Horizon Zero Dawn, mikä on Guerilla Gamesin uusi teos. Peli kertoo tarinaa ihmiskunnan seuraavasta aikakaudesta koneiden otettua vallan maapallosta. Horizonin pelivideo näyttää, että kyseessä on olan yli kuvattu kolmannen persoonan rooli/seikkailupeli, joka tosiaan näyttää pirun hyvältä. Suurin ongelma Horizonin kanssa on se, että sen on sanottu ilmestyvän vasta 2017 maaliskuussa. Tosiaan, alkuperäinen julkaisuajankohta oli vuodelle 2016, joten voidaan varmasti spekuloida, hiotaanko Horizon Zero Dawnia nyt Playstation 4.5/Neo/4K konsolille, tai jopa VR sopivaksi?
Ehkä kuitenkin vahvin Sonyn julkaisu on 24. tammikuuta 2017 ilmestyvä Resident Evil 7. Ainakin minulle jäi hieman epäselväksi, tuleeko REVII olemaan missään yhteydessä vanhempiin Resident Evil peleihin, vai onko nyt kyseessä tunnetun kauhu/shooter pelisarjan nimen hyväksikäytö… Ne joilla on PlayStation®Plus tili, voivat nyt ladata demon kokeiltavaksi täältä. Niille, joilla on ollut hieman ylimääräistä fyrkkaa lojumassa REVII voi tarjota myös täysin uudenlaisen elämyksen, sillä pelissä tulee olemaan täysi Virtual Reality tuki.
Tosiaan, Sony muisti muistuttaa omasta virtual reality headsetistään, joka on täysin yhteensopiva kaikkien PS4 konsolien kanssa. Lokakuun 13. päivä 2016 ilmestyvä PS VR lasit lähtevät ilmeisimmin liikkeelle hintaan 399 dollaria, eli noin viisi sataa euroa halvemmalla kuin PC:lle Steaminkin kautta markkinoitu HTC Vive lasit. Sony myös lupasi heti kättelyssä 50 peliä täydellä VR tuella.
Samaan henkäisyyn esitettiin muutama näyttävä virtual reality peli, jotka ilmestyvät vain PlayStation 4:lle. Näitä olivat Farpoint, Star Wars X-Wing mission VR ja Batman Arkham VR. Vaikka pelit näyttävätkin enemmän tai vähemmän tech-demoilta, on positiivista nähdä, että Sony aikoo käyttää rahaa ja aikaa Virtual Reality genren kehittämiseen, on se sitten tuhoon tuomittu tai ei. PlayStation alustana Virtual Realitylle on kuitenkin ideaali (olettaen että PS4 pystyy pyörittämään VR pelejä), sillä se on helposti hankittavissa ja halvempi kuin toimiva VR PC. Ehkä Virtual Reality tuo konsoleille uudestaan sen helppouden tunteen pelaamisesta, ettei tarvitse asennella ajureita ja päivityksiä ja pelejä tai optimoida omaa konetta ja miettiä osia… ehkäpä. Ainakin tällä hetkellä toimiva VR alusta PC:llä tulee maksamaan törkyisen määrän rahaa verraten PlayStation 4:ään.

e316-psvr
Microsoftin tilaisuus oli mielestäni hyvin vahva. Puhutaan paljon siitä, kuka ”voitti” E3 tilaisuuden, itse sanoisin että Microsoft.
Kuten jo on ollut puhetta pidemmän aikaa, Microsoft lähtee yhdistämään pelialustojansa. Ja miksi ei? Yhtiö, joka omistaa maailman käytetyimmän käyttöjärjestelmän ja samalla pelialustan, eli Windowsin, voi tehdä mitä vain. Mutta ei ole tehnyt. Jatkossa tulet saamaan ilmaisen kopion Windows 10 alustalle, jos ostat pelin Xbox Onelle. Tosiaan, puhuttiin selkeästi Windows 10:stä, eli jos et ole vielä ladannut sitä koneellesi, nyt on aika tehdä niin. Ehkä sille Xbox Onellekin tulisi jotain käyttöä tulevaisuudessa.
Microsoft myös selkeästi osoitti jälleen halunsa rakentaa uudestaan ”Games for Windows Live” palvelunsa ”Xbox Live” nimellä. Tätä pelaamiseen tarkoitettua yhteisöpalvelua mainostettiin nyt päivitettynä ja parempana ja jatkuvasti paranneltavana palveluna. Moni meistä muistaa kyllä GFWL leiman pelien kansissa, mikä saattoi yksinomaan olla syy jättää peli hyllyyn. Muuutta kuka vanhoja, sitä tikulla silmään, sillä Microsoft on selkeästi panostanut ja lisännyt ominaisuuksia Xbox Live palveluunsa ja valehtelematta voi käydä vielä niin, että siitä tulee ihan hyvä.
Electronic Artsin FIFA ja mahdollisesti myös muut urheilupelit pääsevät Xbox Liven ”Arena” eSports turnaus palvelun piiriin. Kyseisen palvelun on tarkoitus helpottaa kilpailevaan pelaamiseen osallistumista ja mahdollistaa myös kasuaalipelaajien osallistumisen eSports kisoihin ja mahdollisesti myös innostaa seuraamaan eSports maailmaa.
Myös Microsoft osasi näyttää olevansa muiden mukana VR maailmassa ja Ubisoftin tapaan mainosti mahdollisuutta ja tarvetta pelata kaikkea kavereiden kanssa.

e316-xbonelive
Eräällä melko tunnetulla YouTubessakin videoitaan esittävällä striimaajalla, TotalBiscuitilla, on pari hyvää sanaa Microsoftin ja Sonyn esityksistä. Suosittelen vilkaisemaan.

Ubisoft

Koko Ubisoftin tilaisuutta painotti vahva painostus sille, että pelejä pelataan kavereiden kanssa. ”You can have fun with your friends”, ”the best thing is to share it with friends”, friends, friends, friends.
Ubisoftin ensimmäinen nimike oli Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, joka ilmestyy 7. maaliskuuta 2017. Pelin on tarkoitus olla suurin ja open world minkä Ubisoft on koskaan tehnyt ja antaa mahdollisuuden pelaajan tehdä mitä vain ja miten vain. Sitä voi pelata yksin tai neljän kaverin kanssa.
Myös toinen Tom Clancy peli, the Division, saa lisää rakkautta pelintekijöiden puolesta. Kesäkuun lopulla jo ilmestyvä ”Underground” lisäri tuo uutta pelattavaa pikimmiten.
Myös Ubisoft halusi käyttää selkeän puheenvuoron Virtual Realityn puolesta, ja Oculus Riftin puolesta. Toisin kuin Sony, Ubisoft pystyi konkreettisesti näyttämään pelivideoillaan, minkä laisia heidän tulevat VR nimikkeet tulevat olemaan. Ensimmäisenä oli palikkamaisen Eagle Flight peli, jonka pelivideota näimme muutaman kierroksen ajan. Toisena oli Star Trek: Bridge Crew, mikä tavallaan oli kyllä vaikuttava… Star Trek fanille, mutten välttämättä oikein usko moninpeli Virtual Realityyn, varsinkaan nyt kun koko VR teknologia on hieman epävarmaa ja kallista.

For Honor peli tarjoaa viikingit vs samurait vs ritarit mättöä koko rahan edestä 14. helmikuuta 2017. Pelin taistelumekaniikkaa on mainostettu täysin ainutlaatuiseksi ja mahtavaksi ja tosiaan pelivideosta voi sanoa jo, että ainakin siinä on ihan ideaa. Toisaalta, peli näytti mielestäni melko paljon LotR klassikoilta. Pelistä on testaukset käynnissä ja kotisivujen kautta on mahdollista osallistua siihen.

e316-acmovie
Tilaisuudessa myös haastateltiin Assassin’s Creed elokuvan tuottajaa. Elokuva tosiaan ilmestyy 21. joulukuuta 2016 ja voi hyvin olla, että kyseessä on ensimmäinen koskaan pelistä tehty elokuva, mikä on katsomisen arvoinen. Sonyn edustaja myös pääsi mainitsemaan, että myös Watch Dogs pelistä tullaan valmistamaan elokuva. Siinäpä sitä odoteltavaa.

Muita pelejä

ReCore 13. syyskuuta 2016.
Forza Horizon 3 rallipeli ilmestynee 27. syyskuuta 2016 Xbox One ja Win10 alustoille.
Paljon kuraa niskaan saanut Call of Duty: Infinite Warfare näyttää ainakin todella makealta, ja ilmestyy 4. marraskuuta 2016.
Final Fantasy XV 30. syyskuuta 2016.
Watch Dogs 2 15. marraskuutta 2016.

Loppukevennys

Pelaajat ovat runkkareita. Ainakin jos uskomme PornHubin kävijämääriä ja niiden yhteyttä suuriin pelijulkaisuihin, ja miksipä emme uskoisi. Amerikkalainen pornoteollisuus nimittäin väittää, että suurten pelien julkaisut huomattavasti vähentävät kävijämääriä pornosivuilla. Tämän vuoksi ”Naughty America” näyttäytyi ensimmäistä kertaa E3:ssa omia tuotteitaan esitellen ja erityisesti Virtual Reality -pornoa mainostaen.
Hmm… ainakin omalta kannaltani voisin sanoa, että siinäpä oli koko E3 tapahtuman mielenkiintoisin koju.

Mitä mieltä itse olitte vuoden suurimmasta pelitapahtumasta? Virtual Reality, eSports ja yhteisöllisyys pukkaa joka nurkasta ja raosta, ovatko ne sitä mitä pelimaailma tarvitsee?

Remos

Arvostelija ja blogisti Pelikaistalla vuodesta 2015 lähtien. Osoitan erityistä kiinnostusta yksinpelejä ja arvosteluja kohtaan. Internetissä minut tunnistaa käyttäjämerkeistä Remos tai RemosPendragon.

5 thoughts on “E3 2016 antia

 • Thanks Remos hyvästä läpileikkauksesta Electronic Enterntainment Exposta. Itse en tällä kertaa ehtinyt väijyä muita kuin tuon Bäfän yöllisen suoran lähetyksen.

  Skyrim remasterointi varmasti tuottaa hedelmää. Konsolisukupolvi sai PS3selle Skyrimin, jossa oli varsinkin lisäosien jälkeen suuren suuria ongelmia – ei vaan kapasiteetti riittänyt. Ongelmien vuoksi moni jätti pelin hyllyyn. Nyt uudella sukupolvella riittää varmasti markkinaa kokeilemaan tuota eeppistä peliä. Itse pelasin aikoinan Oblivionin PCllä ja tykkäsin – Skyrim on vaan jostakin syystä jäänyt kokematta, ehkä voisin tuohon remasteriin PS4sella mennä.

  Reply
  • Aijjaa, tuota en tiennytkään, että Skyrim ei PS3:lla ollu toimiakseen. PC pelaajana en tuollaisiin ongelmiin ole tietenkään törmännyt ; D !!
   Skyrimin tosiaan taitaa saada kaikkine lisäreineen kympin tienoilla PC:lle ja siihen kuuluu myös ilmaiset HD-textures patchit summuut. Sen vuoksi pidän remasteroitua Skyrimiä vähän outona ideana, ihan vain koska se on kuitenkin niin uusi peli. Esimerkiksi Oblivion remasteroituna olisi voinut olla jo ihan varteenotettava, puhumattakaan Morrowindista. Mutta jos olet muka Skyrimin kokonaan ohittanut, niin suosittelen sen jollekin alustalle hankkimaan! On se valehtelematta vaan niin hyvä, vaikka myöhemmin onkin saanut jonkin verran lokaa niskaan.

   Reply
   • Niin se maailma muuttuu Eskoseni 😉 Se on kuule Remos sillä tavalla, että numeroiden valossa PCn asema #1 pelialustana on vapisemassa. Kun olen katsellut noita eri alustojen pelaajamääriä, niin kai se aika usein vielä on ykkösenä se PC, mutta jos laskee konsolit yhteen, niin voi sanoa, että konsolilla melkein mitä tahansa (multiplatform) peliä pelataan enemmän konsoleilla kuin PCllä!

    Tässä valossa tuollainen remasterointi voi olla ihan paikoillaan, varsinkin kun uusi konsoligeneraatio on tuonut paljon uusia pelaajia pelien pariin.

    Nyt täytyy sanoa, että jos ton saa PClle pilkkahintaan, niin onhan se vaikeeta itsellekin perustella, että ostais remasterin jollakin 70 EUR hinnalla. Mulla nyt sattuu olemaan myös PC, niin mulla on vaihtoehto. Kokonaan toinen asia on ne joilla vaihtoehtoja ei ole.

    Multa on tosiaan tämä kulttuurielämys jäänyt kokematta. Pääosin siksi, että käytän vähäisen käytettävissä olevan peliaikani moninpelien pelaamiseen. Juuri nyt tuntuu melkein jopa vieraalta ajatukselta lähteä tahkoamaan YKSIN tietokonetta vastaan! Mut sit kun mulla on aikaa, niin ehkä mä vielä pääsen noiden yksinpelienkin makuun! Skyrim on ehdottomasti tuon listan kärjessä…

    Reply
    • PC markkinat on tosiaan ollut vähän laskussa nyt vuoden pari, mutta ennen tätä on nähtävissä valtava suosionnousu PC markkinoilla, kuin myös PC pelaamisen puolesta 2010-2014 ennen nykyistä konsolisukupolvea. Ilmeisesti konsolivalmistajat haluavat nyt tuoda puoli-generaatiomallinsa hillitsemään PC pelaamisen kasvua jälleen konsolipelaamisen kustannuksella, kun nykykonsoleista alkaa tehot hiipumaan. Samalla konsolimarkkinoille ajetaan pelihistorian suurinta huijausta, eli ”puoligeneraation” laitteita PS Neo ja Project Scorpio. En yhtään epäilisi etteikö tällaiset epäselvät vaikuttajat konsolimarkkinoilla, varsinkin kun Win10 asettuu nyt raiteillensa ensi kuussa, nostaisi PC:n suosiota jälleen.
     Ja ei siitä tiedä mitä se Xboxin cross-platform/härpäkeviritelmä PC:n kanssa poikii.

     Ei kyllä taida olla mikään salaisuus, että meillä kahdella on kyllä ihan vastakkaiset pelimaut. Moninpelit ja shootterit kun ovat se vähiten arvostamani genret : P

     Reply
     • Kyllä tuo konsolipelaaminen on tullut jäädäkseen ja entisestään varmasti myös kasvaa. En kuitenkaan usko, että PC pelaamista ihan vielä haudataan. Sen verran paljon on ihan nuorisossakin noita PC uskovaisia. Ja onhan PCssä se vapaus kaiken maailman lisureille, modeille ja jopa hackeille! Mullakin on pelipc, jota 13v poikani käyttää ahkerasti. Ei se halunnu Overwatchiakaan pleikalle, vaikka kuinka yritin – PCllä se sitä nyt pelaa.

      Vastakkaisista pelimauista, eikös se vanhakansakin sano:”Yksi tykkää äidistä, toinen tyttärestä”

Vastaa