PCUutisetXbox One

Microsoft valmis yhdistämään alustoja

Cross-platform, eli eri alustojen välinen moninpelaaminen on ollut puheenaihe jo pitkään. Moni olisi tyytyväinen, jos voisi pelata yhdessä ystäviensä kanssa, vaikkei kaikilla olisikaan sitä samaa pelilaitetta. Useimmat pelit ilmestyvät nykyään niin PC:lle, PS4:selle kuin XBOnellekkin.

Cross-platform pelaaminen on ollut pelihistoriassa harvinaista herkkua. Aina silloin tällöin ilmestyy peli, jossa tämä on mahdollista. Viimeisimpänä Rocket League yhdisti PC ja PS4 pelaajat samalle pallokentälle.

Jokin aika sitten Microsoftin Chris Charla kommentoi, että XBOne leirissä oltaisiin avoimia ajatukselle tarjota konsolit ja PCn yhdistävä verkkopelikokemus.

”We’re enabling developers to support cross-network play. This means players on Xbox One and Windows 10 using Xbox Live will be able to play with players on different online multiplayer networks – including other console and PC networks.”

Vaikkei Chris sitä suoraan sanokkaan on tämä selkeästi tanssiinkutsu Sonylle, joka johtaa nykysukupolven konsolikisaa. Sonyllä ei periaatteessa olisi mitään syytä lähteä tanssiin, sillä markkinajohtajuus takaa paremmat myyntiluvut, kun moni konsoli edelleen ostetaan ”kun kaverillakin on” periaatteella.

Sony vastaa kuitenkin tuleen tulella – tai no, tässä tapauksessa tuhnuun tuhnulla – vastaamalla epämääräisesti: Keskustelemme mielellämme kehittäjien kanssa joita cross-platform kehitys kiinnostaa.

“We would be happy to have the conversation with any publishers or developers who are interested in cross platform play.”

Olisihan se kivaa, kun pääsisi hyvän Pelikaista-porukan kanssa pelaamaan, oli se oma pelikone sitten mikä hyvänsä. Miksi cross-platform sitten on ollut niin pirun vaikeaa saada aikaiseksi?

Ehkä joskus oli kyse teknisistäkin rajoitteista, mutta nykyteknologia on niin samankaltaista kaikilla laitteilla, ettei teknisten rajoitteiden pitäisi olla esteenä. Monesti on puhuttu, että PC pelaajien hiiret ja näppikset olisivat ylivoimainen vastus konsolitateilla taiteileville pelaajille. Luonnollisestikin konsolipelaajat joutuisivat FPS peleissään luopumaan tähtäysavustuksistaan, jos verkot olisivat yhteisiä PC pelaajien kanssa.

Toisinaan tämä Big Brother mentaliteetti menee vähän liian pitkälle. Eikö pelaajat nyt kuitenkin voisivat itse päättää haluavatko pelata toisiaan vastaan eri alustoilla vai ei. Voisihan palvelimen asetuksissa säätää mitkä alustat ovat tällä palvelimella sallittuja. En usko että todellisuudessa pelaajien väliset erot ovat se oikea syy cross-platform tuen puuttumiseen.

Raha on yleensä syynpää lähes kaikkeen pahaan maailmassa. Konsolien kova kilpailu ja markkinan tahallinen karsinointi oman katteen varmistamiseksi on varmasti se ainoa todellinen syy alustojen sekoittamisen esteenä.

Raja alkaa kuitenkin hämärtyä. Microsoft on monella tapaa alkanut yhdistämään PC ja XBone pelaamista ja on vain ajan kysymys, kun verkotkin ovat jo yhdessä. Jos vielä konsolivalmistajat saisivat kaivettua sotakirveensä takapihalle edes hetkeksi, niin saisimme varmasti nähdä konsolien välistä sotaa ihan Battlefieldinkin muodossa.

Verkosta poimittua:
Microsoft Opens Xbox One to Cross-Platform Play With PS4
Sony responds to Xbox cross-platform gaming proposal

jamppu_fi

Peliyhteisön papparainen ja Battlefield veteraani. Pelikaistan epävirallinen Battlefield kirjeenvaihtaja. YouTube: http://youtube.com/jamppufi Striimi: http://twitch.tv/jamppu_fi Keskityn pääasiassa FPS peleihin ja 90% kaikesta materiaalista käsittelee Battlefield pelisarjaa.

4 thoughts on “Microsoft valmis yhdistämään alustoja

 • Voisimpa sanoa, että tavallaan voisi olla ihan OK juttukin, mutta riippuu varmaan paljon pelistäkin. Koska veikkaan että bäfä4:ssa esimerkiksi voisi tulla huomattavia tasoeroja konsoli ja pc puolen välillä. Tarkoitan ainakin jos on hiiri+näppis VS ohjain. Joten aika paljon pelistä riippuen…joihinkin peleihin voi sopia vallan mainiosti ja sitten toisissa varmaan pitäs löytyä se hiiri ja näppis siihe konsolii että pystys kamppailemaan pc pelaajien kanssa!

  Reply
  • Jees, luultavasti helpoiten tuon pystys toteuttaa Rocket League tyyppisissä peleissä kun siinä pelissä ei juurikaan väliä pelaako kapulalla vai näppiksellä. Nythän kyseinen peli taitaa toimia Pleikan lisäksi Xbonellakin ja taisivat twitterissä jo ilmoitellakin, että heidän mielestään ps4-xbox välillä homma olisi ainakin mahdollista.

   Reply
  • Periaatteessa olen samaa mieltä, en mä muuten pelaiskaan pleikkapelejä hiiriohjaimella 😉 Mutta jutun juuri onkin siinä, että muut tekevät sen päätöksen meidän puolesta.

   Eihän PC pelaajatkaan ole samalla viivalla keskenään – ei edes lähellä! Toisella on 15ms latenssilla valokuituyhteydet, kun toisella on hikinen Elisan ADSL 150ms latenssilla. Ainakin FPS peleissä nämä ovat vielä kauempana toisistaan kuin hiiripelaajat ovat tateista. PC puolella myös pelivälineet vaikuttavat. Perus rigeissä on huimia eroja ja ohjaimissakin on suurta variaatiota.

   Kukaan ei varmaan haluaisi jakaa PC pelaajiakaan omiin karsinoihinsa pelivälineiden ja verkkoyhteyden laadun perusteella. Kaikki haluavat näistä eroista huolimatta pelata kavereittensa kanssa. Minusta sama pätee tuohon konsoli vs PC keskusteluun. Mitä sitten jos joku pelikaistalainen olisi vähän parempi Divisionissa tai Bäfässä PCllä, jos vaan pääsisin konsolillani samaan peliin!

   Toki niille, jotka kokevat PC- tai konsolipelaajien edun olevan liian suuri voisi olla servereitä/pelimuotoja joissa pelataan vain oman alustan puitteissa. Ei me välttämättä tarvita tuota isoveljeä tätäkin asiaa vahtimaan.

   Reply
   • ”Toki niille, jotka kokevat PC- tai konsolipelaajien edun olevan liian suuri voisi olla servereitä/pelimuotoja joissa pelataan vain oman alustan puitteissa. Ei me välttämättä tarvita tuota isoveljeä tätäkin asiaa vahtimaan.”

    Ihan hyvä pointti, Jamppu! Tosin kumman hyvin tällä meikänkin perunalla on perässä pysynyt, vaikka ikääkin masiinalla alkaa olemaan jo useampia vuosia. Ehkä jotkut pelit on vain paremmin koodattu sopivammiksi huonommillekkin raudoille.

    Reply

Vastaa