Blogitjamppu_fi

Star Wars Battlefront Beta

Do or do not, there is no try

Yodan kuuluisat sanat voisivat olla esipuhe uudelle Star Wars Battlefront pelille. Pelissä on kokeiltu radikaalejakin muutoksia verrattuna sen biologisiin vanhempiin, eli aikaisempiin Battlefrontteihin ja Battlefieldeihin. Lopputulos on rohkeasti erilainen peli, joka takuulla jakaa mielipiteitä.

Uuden Star Wars elokuvan myötä SW hype on huipussaan. Jo pelkästään tämän vuoksi pelille virtaa paljon uusien pelaajaryhmien roposia. Voisi sanoa, että peli tulee olemaan joka tapauksessa myyntimenestys – oli se sisällöltään mitä hyvänsä.

Kun Dice julkisti jo kauan sitten, että on työstämässä Star Wars Battlefront peliä sai julkistus hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Moni Battlefront veteraani järkyttyi pahasti, kun kaikkein pyhimpään meni koskemaan sellaiset pahojen markkinavoimien kätyrit kuin Dice ja EA. Monen Battlefield fanin mielestä Dicen pitäisi pysytellä tutussa ja turvallisessa Battlefield konseptissa – eikä lähteä seikkailemaan uusille kyseenalaisille vesille. Moni varmaan pelkää Battlefrontin päätyvän Front Line tyyppiseksi flopiksi.

Mutta on niitä positiivisiakin kuppikuntia. Monen mielestä on aivan mahtavaa päästä pelaamaan Bäfää Star Wars teemalla.

Nyt kun betaa on kokeiltu voin todeta, että ennakkoluuloista mikään ollut ollut täysin oikeassa – ei kyllä täysin väärässäkään.

Ihan ensimmäiseksi on todettava, ettei Battlefront ole Battlefiled. Uusi peli poikkeaa roimasti bäfä meiningistä ja se on selkeästi oma pelikokonaisuutensa, eikä vain bäfän pelimoottorin päälle liimattu skinpack. Battlefrontin pelituntuma ja tunnelma ovat aivan erilaisia kuin perinteisissä Battlefieldeissa. Silti minusta ainakin tuntui, että vahvasta bäfä taustasta oli hyötyä. Ainakin minä pärjäsin pelissä jo ensimetreillä yllättävän hyvin.

Nörtit on erakkoja

Pelissä on vain moninpeli. Yksinpelin puuttuminen on julkisuudessa ollut monelle ylitsepääsemätön ongelma. Se on omituista, koska käsittääkseni Battlefronteissa ei ole aikaisemminkaan ollut yksinpeliä, eikä alunperin muuten ollut Battlefieldissakaan. Poislukien Bad Companyn kampanja, ei noista bäfän moninpelivirityksistä ole juurikaan hyvää kirjoitettavaa.

Peruutuspeiliin katsomalla toivoisi, että nekin tuhannet kehitystunnit mitä BF4sessa pistettiin yksinpeliin olisi ihan hyvällä omallatunnolla voinut sijoittaa moninpelin tekniikan parantamiseen. Itse en ole vieläkään edes kokeillut BF4sen yksinpeliä, mutta mitä isojen poikien juttuihin on luottamista, se on ihan paska. Juoni on lapsellisempi kuin 80-luvun toimintaelokuvissa eikä pelattavuuskaan mitenkään häikäise.

Battlefrontissa on keskitytty siihen olennaiseen – eli moninpeliin. Betassakin se näkyy, sillä ainakaan minulla ei ollut juurikaan ongelmia. BF4 julkistusfiaskon jälkeen Dicellä ei olisi ollutkaan varaa ryssiä toista isoa nimeä putkeen.

Esikuvaansa komeampi

Pelailin itse betaa PS4 konsolilla – PCllä peli näyttää epäilemättä vieläkin komeammalta. En ole mikään kultasilmä, mutta konsoliversiokin näytti hyvältä. Kun ensimmäistä kertaa astuin pelikentälle oli näky silmiä hivelevä. Grafiikka on yksityiskohtaista ja piirtoetäisyyttäkin tuntui riittävän silmänkantamattomiin. Hahmot ja ajoneuvot näyttävät ihan siltä miltä niiden pitääkin – tai vieläkin paremmilta.

Jokin aika sitten TVstä tuli alkuperäisiä Star Wars elokuvia ja on ihan pakko myöntää, että ajan hammas ei ole ollut elokuvalle lempeä. Elokuvat olivat jääneet kauas siitä loistosta, millaisena minä ne lapsuudestani muistin. Pelillä ei ole samoja ongelmia. Modernit tarkemmat mallinnukset Storm Troopereista ja kävelijöistä ovat pelottavan hyviä. Pelatessa tuli aidosti tunne Star Wars elokuvassa pelaamisesta.

Hahmojen lisäksi maisematkin ovat tuttuja. Imperiumin Vastaiskusta tuttu Hoth oli ihan itsensä näköinen. Mitä noista trailereista ja muista medioista on nähnyt, niin moni muukin elokuvafania hivelevä paikka tulee pelissä tutuksi. Mallinnus on mielestäni ihailtavan pikkutarkkaa ja kaikkiaan peli on onnistunut luomaan aidon Star Wars tunnelman.

No onko se hyvä

Olin itse vähän skeptinen Battlefrontin suhteen, varsinkin kun Front Line ei ollut oikein miun makkuun. Alhaisista odotuksista on helppo parantaa – kun ei odota mitään, niin kohtalainenkin tuntuu hyvältä ja siltä Battlefront minusta tuntui. Muutaman illan pelattuani melkein innostuin pelistä ja samalla huomasin, että BF4sen hakkaaminen oli selkeästi alkanut maistumaan vähän puulta. Toki klaanimatseissa on edelleen kivaa, mutta perus publalla pelailu on keskimäärin aika tylsää.

Joulu on pelien sesonkiaikaa ja moni peli ajoittaa julkaisunsa nimen omaan joulumarkkinaan. Sen vuoksi myös betatestejä usein nähdään paljon ennen joulua. Battlefronttia ei pitäisi kutsua betaksi, demo olisi ehkä osuvampi nimi, sillä näin lähellä maailmanlaajuista julkaisua ei pelille enää paljoa ole tehtävissä. Levyt on jo painettu ja muutenkin muutama viikko ohjelmistokehityksessä ei ole aika eikä mikään.

Kokeilin jokin aika sitten toistakin betaa, nimittäin tuota Rainbow Six: Siegeä. Se olikin selkeästi betamaisempi tuote, sillä ongelmia oli paljon. Peli kaatuili jatkuvasti eikä match makin toiminut oikeastaan ollenkaan. Silti ne muutamat hetket minä pääsin peliin ei sytyttänyt samanlaista paloa, kuin mihin Battlefront ylsi. Battlefronttia on HAUSKA pelata.

Siitä ja sen kestävyydestä

Oikeastaan ainoa huolenaihe Battlefrontin osalta on sen kestävyys. Peli tuntui melko yksinkertaiselta ja äkkiseltään voisi kuvitella, että kun nää perus vempeleet ja sankarit on koettu, kyllästyminen voi iskeä niskaan yllättävän nopeasti. Toki nuo kaikki muut pelimuodot, joita betassa ei ollut, voivat vielä merkittävästi pidentää pelin ikää. Silti epäilen jaksaako Battlefront pitää pelaajia otteessaan vuosia. Battlefield 4 ilmestyi jo kaksi vuotta sitten ja silti pelaajia riittää edelleen kaikilla alustoilla.

Battlefronttiin on luvassa myös lisäsisältöä uusien karttojen, aseiden ja sankarien muodossa. Sekin osaltaan helpottaa ajan luomaa painetta. Peliin on myös saatavilla ”premium” tyyppinen paketti, eli Season Pass, jolla saa tiettyjä etuoikeuksia ja kaikki tulevat lisäosat. BF4sessa oli itsestään selvä, että hankin premiumin samalla kuin itse pelinkin. Battlefront kuitenkin epäilyttää sen verran, etten ole valmis sijoittamaan sitä yli sataa euroa heti kättelyssä. Peli tulee varmaan ostettua heti kun se ilmestyy, mutta Season Pass saa odottaa ainakin ekaan lisäosaan asti – voi olla että pidempäänkin.

Ostan Battlefrontin varmaan PS4selle. Jostakin syystä minulla BF4 kaatuilee jatkuvasti PCllä. En tiedä onko kyseessä Win10 ongelmat vai jokin muu perinteinen PC ajuriongelma – en ole ehtinyt asiaan paneutua, eikä ole ollut tarvettakaan, koska pelaan enimmäkseen konsolilla. Jos ostaisin Battlefrontin PClle olisi minu pakko perehtyä mahdollisiin ongelmiin syvemmin. Konsolilla se vaan on niin paljon helpompaa, kun ei pääse säätämään oikeastaan mitään.

Tiedän, että pelikaista on pääasiassa PC pelaajien yhteisö, mutta jos tänne pelikaistan puolellekin alkaisi pikkuhiljaa valumaan enemmänkin meitä konsolipellejä, niin esitän heille avoimen kutsun – tulkaa pelaamaan Battlefronttia PS4selle – porukassa on aina kivempi pelata.

jamppu_fi

Peliyhteisön papparainen ja Battlefield veteraani. Pelikaistan epävirallinen Battlefield kirjeenvaihtaja. YouTube: http://youtube.com/jamppufi Striimi: http://twitch.tv/jamppu_fi Keskityn pääasiassa FPS peleihin ja 90% kaikesta materiaalista käsittelee Battlefield pelisarjaa.

10 thoughts on “Star Wars Battlefront Beta

 • Aina kun pelaan moninpeli-FPS:iä niin tunne on sama kuin valitulla kommentaattorillasi.

  Tosi hyvä teksti, videokin näyttää ja kuulostaa ihan ammattimaiselta, mutta vanhanaikaisena arvostan kirjoitettua sanaa enemmän.

  Reply
  • Mulla on Remos yhden miehen orkesteri, eli valittu kommentaattori olen minä 😀

   Hauska kommentti tuosta vanhanaikaisuudesta – mä oon kirjotellu niin paljon blogeja, että olen jotenkin viestintävälineenä alkanut arvostamaan videota yhä enemmän. Sanotaan, että kynä on miekkaakin terävämpi ja ehkä minäkin olen sitä mieltä, mutta viestimenä video tuntuu menevän paremmin perille – ainakin nykysukupolvelle.

   Reply
   • Tarkoitin kommentaattorilla tuota 14min 30s alkavan taistelutoverisi mielipidettä : P

    Reply
    • Hahahahaha – okei got it XD. Mä ihmettelinkin, et mistä said päähäs et mulla olis joku muu spiikkerinä. Onhan toi fiilis varmaan itse kullakin aina silloin tällöin.

     Reply
   • Olen osittain samaa mieltä Jampun kanssa, taitaa videot nykypäivänä tavoittaa enemmän silmäpareja tai niiden puolikkaita kuin kestävä kirjoitettu sana. Toisaalta, myydäänhän tuota painettuakin informaation lähdettäkin vielä aika hyvin. Ottaen huomioon siis se, että eletään jo vuotta 2015 ja teknologiaa on jos jonkinmoista. Omasta mielestä ne kyllä toimivat kumpikin ihan helvetin paljon paremmin yhdessä kuin erikseen. Samalla saa klikkausten myötä mahdollisesti myös katsojia tai lukijoita useammastakin mediasta.

    Reply
    • Totta turiset Rasteri. Mut kyllä minäkin mielelläni kans lueskelen hyviä tekstejä, niin kuin nyt näitä Remoksen artikkeleita. Se taitaa olla niin, että kirjallista viestiä on helppo hioa sujuvammaksi. Tuon muun median median kanssa viestit ei välttämättä aina ole ihan niin selkeitä tai loppuun asti hiottuja. Kirjoitusvirhekin on helpompi korjata, vaikka jälkeenpäin.

     Reply
 • Jamppu! – My man, don’t leave me hanging!
  Toistaiseksi taidan olla ainut pelikaistalainen joka on laaserisodat jo ennakkoon hankkinut.

  Useat Battlefield-kiikareiden läpi maailmaa tiirailevat pelaajat luultavasti vierastavat vielä ajatusta uudesta pelistä joka on kuin bäfä, muttei kuitenkaan. Toinen pelottava tekijä taitaa tosiaan olla tuo EA:n luoma kauhistus, Origin.

  Battlefield 4:n kaatumis-ongelmaan voi tosiaankin tietokoneella useita syitä, esimerkiksi tuo edellämainittu. ”Perkeleen origin” on lipsahtanut jo aikamonen pc-pelaajan suusta, vähemmästäkin. Toinen syypää voi esimerkiksi olla myös peliservereiden eri tickratet. Mutta siitä kannattaa kysellä joltain osaavammalta. En kuitenkaan usko että vika olisi suoraan koneessasi.

  Reply
  • Aijaijai – nyt pistät mut pahaan paikkaan 😛 Toisaalta pitäs utilisoida PC sjoitusta paremmin, mut toisaalta mä en jaksa enää alkaa setvimään niitä loputtomia ongelmavyyhtejä. Mä oon kuitenkin PCden kanssa vääntänyt – niin töissä kuin vapaa-ajalla yli 20 vuotta! Aikaa se vaan aina vie.

   Ja on siinä sekin, et mun tallennuszydeemit toimii paremmin PS4 tallennukseen, kun käytän PCtä tallentimena. Mä en ole saanut kovin näppärää ja luotettavaa kuvaa Shadow Playstä tai OBSista. Laatukin on vähän niin ja näin…

   No katotaan nyt – kyllähän se lisäis katu-uskottavuutta, kun pelaisin enemmän PCllä. Vieläkin on monella se vahva mielipide, että PC on ainoa oikea pelikone 😉

   Reply
   • Videon tallennuksiin en oikeen kokemattomana voi ottaa kantaa, mutta olishan se toki hienoa jos nämä kehittäjät saisivat paljon puhutun crossplatform unelman joskus toimimaan. Ei olis sillä pelialustallakaan niin väliä. Taitaa tosin jäädä aikalailla haaveeksi, kun rahahan se ratkasee myös pelimarkkinoilla.

    Rocket Leaguessa on kuulemma kyseistä ratkaisua kokeiltu, mutta ei vissiin ole ihan vielä yhteiset servut wörkkinyt. Räiskintä -peleihin ajatus tuo kyllä aikalailla haastetta, tatti ja hiiri kun toimii vähän eri tavalla sekä eriävät fps-tasot aiheuttavat varmasti päänvaivaa.

    Niin ja Jamppu en oikeen usko, että teikän tarvitsee siitä katu-uskottavuudesta murehtia, käyttelethän sinä jo sitä hiiriohjaintakin! ;D

    Reply
    • Sitä hiirtä mä just tarkotin – PC puolella kaikki muutkin käyttää, joten en olisi se suuri syntinen 😉

     Ja muutenkin aina silloin tällöin tulee kommenttia ”muuten ihan hyvä, mutta konsolilla” loppuis toikin ruikutus kun menen master-racen kilkkeillä 😉 Mä oon kyl aina ollu sen verran vastarannan kiiski, että ehkä mä ihan ton yleisen paheksunnan takia haluan jatkaa konsolilla 😉

     Reply

Vastaa