Blogitjamppu_fi

Onko Battlefield 1 Kuollut

Battlefield 1 ilmestyi reilu vuosi sitten suuren kohun saattelemana. Peli otti ison askeleen sivuun ja pamautti modernin taistelun markkinoille wanhaan 1. maailmansotaan perustuvan pelin. Peli oli monella tapaa uraa uurtava ja markkinat ottivat tulokkaan avosylin vastaan. Toki soraääniäkin kuului, mutta kaikkiaan julkistus oli onnistunut ja peli oli menestyksekäs.

Mielestäni mitään suurta romahdusta BF1sen suosiossa ei missään vaiheessa ole ollut, mutta pelaajamäärät ovat vähentyneet pikkkuhiljaa. Pudotus ei ole mitenkään massiivista, kirjoitushetkelläkin BF1:stä hakkaa likipitäen 60 000 pelaajaa – se ei millään mittarilla ole vähän.

On luonnollista, että pelin ikääntyessä pelaajamäärät vähenevät, kun uutuudenviehätys haihtuu. En muista tarkkoja lukuja, mutta pitkään esim. PS4 alustalla oli jatkuvasti n. 40 000 pelaajaa. Käytännössä pelaajia on kadonnut 10% – 20%, joka on vuoden vanhalle pelille melko vähän.

Mutta se virallisista tilastoista. Itse olen johtanut FWS klaania koko BF1 elinkaaren ajan. Omassakin klaanissa on aktiivisten pelaajien mmäärä laskenut jatkuvasti. Kaikki ovat vaan siirtyneet pelaamaan uudempia pelejä. Näyttäisi siltä, että COD WWII, Destiny2, Fortnight ja Battlefront 2 ovat tällä hetkellä pahimpia kilpailijoitani. Jopa BF4 on vienyt osan pelaajistani. BF4 oli julkaisun kannalta tyyppiesimerkki totaalisesta fiaskosta. Peli oli niin buginen, että se oli käytännössä pelikelvoton. Neljän vuoden aikana ehtii kuitenkin tapahtua paljon. Nykymuodossaan BF4 on varsin pelattavassa kunnossa (vihdoin). Monet väittävätkin, että se on paljon paremmassa kunnossa kuin BF1.

Kieltämättä on hieman omituista, että BF1 näyttää toistavan samat virheet kuin BF4 aikanaan, Hämmentävää, ettei mitään ole opittu. BF1 on edelleen vähän tahmainen, eli tiukassa paikassa ukko voi jäädä nylkyttämään jotakin maassa makaavaa tulitikkua vasten – joka on erityisen hämmentävää, kun sama ukko kiipeää parimetrisen muurin yli ihan heittämällä. Myös BF4sta pitkään vaivannut headgliching riehuu valtoimenaan BF1sessä. Jos et tiedä mitä headgliching on: Ukosta näkyy vain pää, jos sitäkään, mutta silti se voi ampua sinua. Paljon närää on herättänyt myös liukuampuminen, joka oli alunperin pelin hieno ominaisuus, jota moni pitää nykyään bugina. Jos BF1sessä juostessa painaa polvistumis nappia tekee sotilas ruudulla näyttävän liun polviasennossa. Tämä on jo lähtökohtaisesti pienempi maali vastustajalle, mutta moni väittää, että liukuessa pelin hitbox bugaa ja pelaajaan ei välttämättä osu, vaikka ukko olisi aivan jyvällä. Moni huipputiimi tekeekin noita liukuja jatkuvalla syötöllä. Konsolipuolella närää herättää myös se, että näppis & hiiri yhdistelmällä pelaajat voivat tehdä fysiikanlakeja rikkovia liukuja, jotka vaihtavan suuntaa kesken liun.

Competitive Battlefield 1 

Vaikka aktiivisten klaanien määrä on kilpaskenessäkin vähentynyt on BF1 kuitenkin erittäin suosittua kilpapelimuotona. Itse olen mukana BCL (Battlefield Community League) organisaatiossa admin roolissa ja siellä pyörii jatkuvasti turnauksia eri maanosissa ja eri alustoilla. Tällä hetkellä BCLssä on yli 400 klaania rekisteröityneenä ja pelaajiakin huimat 5 416.

BF1 Competitive muoto on erittäin suosittua. Järjestelyn lisäksi pelaan tiimini kanssa tuota samaa liigaa. Perus publamättöön verrattuna klaanisodat on tosi hauskoja. Pelin henki on aivan toisenlainen ja neljän erän klaanimatsin tuloksellakin on merkitystä. Compissa pelataan jatkopaikoista ja organisaatio pitää kirjaa matseista ja tiimien menestyksestä.

Turnauspelejä myös striimataan livenä selostuksen kera ja niitäkin on toisinaan kiva seurata. Monessa tiimissä joukkuetoverit, jotka eivät mahtuneet pelaavaan kokoonpanoon hakeutuvat striimin ääreen jännittämään yhdessä joukkueensa menestystä. Kieltämättä on se hienoa katsoa omakin voitokas peli jälkilähetyksenä jumalperspektiivistä.

Ehkä se perus publapeli alkaa hiipua, mutta comp puolella BF1 kukoistaa edelleen. Peli onkin pienine pelimuotoineen ja erityissääntöineen kuin kokonaan toinen peli. Ei kunnon klaanimatsia voi edes verrata julkisten serverien massiiviseen sekasortoon. Kun kaikki tuntee toisensa ja pelataan yhteistä päämäärää on taktiikoillakin jotakin merkitystä.

Se on muuten jännä juttu – mun tilaajakunta YouTubessa on tainnut profiloitua aika lailla BF1 pelaajiksi. Julkaisin eilen uuden BF1 videon, jonka katsojamäärä ampaisi päivässä ohi viikko sitten julkaistun Destiny 2 videon. Ehkä sekin kertoo jotakin Bäfän elinvoimaisuudesta 😉

jamppu_fi

Peliyhteisön papparainen ja Battlefield veteraani. Pelikaistan epävirallinen Battlefield kirjeenvaihtaja. YouTube: http://youtube.com/jamppufi Striimi: http://twitch.tv/jamppu_fi Keskityn pääasiassa FPS peleihin ja 90% kaikesta materiaalista käsittelee Battlefield pelisarjaa.

3 thoughts on “Onko Battlefield 1 Kuollut

 • Muuttivat ainakin PC puolelle tuota liukumista nyt vähän aika sitten ettei pysty liukumaan jatkuvalla syötöllä! T:funmaniac

  Reply
  • Joo change login mukaan muuttu kaikilla alustoila, mutta ainakin PS4 puolella liukuminen jatkuu kuin pukilla jouluna konsanaan 😉

   Onko se liukastelu sit vähentyny päivityksen myötä PCllä?

   Reply
   • Itte en oo pelannu nyt taas vähään aikaan mutta kattelin yhtä videoo missä se kerto siitä. Ja itse asiassa näköjään tuossa videolla pelaa testi servuilla mutta en ole varma että onko jo muuttunut perus servuihinkin. Mutta tosiaan kerran pystyy slaidaamaan ja sitten ukko hidastuu ihan hillittömästi jos koittaa uudestaan heti perään. T:funmaniac

    Reply

Vastaa