BlogitKebabKenraali

Playstation Now rantautui Suomeen!

Playstation Now on nyt saatavilla suomessakin ja lähdin tätä kokeilemaan sen 7 päivän maksuttomalla kaudella. Kokeilujaksolla pääsin tutustumaan erilaisiin palvelussa pelattavissa oleviin, mainoksen mukaan yli 600 pelin kirjastoon. 

Playstation Now tarjoaa siis pelattavaksi valikoiman PS2, PS3 sekä Playstation 4 pelejä, joita pääsee pelaamaan joko suoraan omalla Playstation 4 konsolilla, mutta pelaaminen onnistuu myös Windows käyttiksellä varustetulla tietokoneella suorapelattavina versioina.

Playstation Now kustantaa 14,95 euroa kuukaudessa ja koko vuoden tilauksen saa hintaan 99,95 euroa.

Palvelun ideana on se, että kuukausimaksua vastaan pääset pelaamaan Playstation 2 – 4 pelejä joko Playstation 4 konsolilla tai Windows tietokoneelle asennettavan erillisen Playstation Now asiakasohjelman kautta.

Näin myös pelkän Windows tietokoneen omistajana pääset pelaamaan palvelussa olevia pelejä ilman oman konsolin omistamista, joten tällä tavalla pääsee pelaamaan myös Playstation yksinoikeus pelejä, joita palvelussa on. Playstation yksinoikeus peleistä voisin mainita pelit, kuten Bloodborne, The Last Of Us, Beyond: Two Souls tai Uncharted pelisarja.

Onko kyseessä suoratoistettavaa vai suorapelattavaa sisältö?

On varmasti makuasia, kutsuuko ilman asennusta toimivia pelejä suoratoistettavaksi tai suorapelattavaksi sisällöksi, mutta jostain syystä itselleni termi, suorapelattava tuntuu ainakin itselleni olevan sopivampi ilmaisu. 

Suorapelattava termillä tarkoitetaan siis pelejä, joiden pelaamisessa tarvittavia datoja ei ladata laitteelle ollenkaan, vaan itse peli pyörii ja pelikuvan tuominen näytölle tapahtuu pilvessä olevasta datakeskuksesta.

Playstation Now järjestelmävaatimukset

Suorapelattavan sisällön pelaamiseen tarvitaan joko Playstation 4 konsoli tai Windows tietokone sekä vähintään 5Mbps internet yhteys

Itse Windows laitevaatimukset ovat joko USB tai Wlan adapterilla tietokoneeseen yhdistettävä Playstation 4 peliohjain ja vähintään Windows 7 käyttöjärjestelmällä varustettu tietokone. 

Tietokoneen suorittimen minimi on 2 gigahertsin Intel i3 suoritin tai suositusten mukaan vähintään 3,5 GHz Intel Core i3 tai 3,8 GHz AMD A10 suoritin. Käyttöjärjestelmistä toistaiseksi on tuettuna vain Windows 7 – Windows 10 ja ainakaan toistaiseksi Mac tai Linux käyttikset eivät ole tuettuna. 

Ovatko kaikki palvelun pelit vain suorapelattavia versioita?

Playstation Now pelit ovat kaikki suorapelattavia versioita, mutta Playstation 4:n omistajat pystyvät peli kirjastossa olevista peleistä ison osan lataamaan suoraan konsolin kovalevylle, jolloin pelit toimivat aivan normaalisti. Mutta osa palvelun sisältämistä peleistä on vain ja ainoastaan suorapelattavia versioita.

Luonnollisesti et pysty Windows laitteille lataamaan pelejä fyysisesti, vaan kaikki Windows tietokoneella pelattavat pelit ovat Playstation Now client ohjelmiston kautta pelattavia suorapelattavia versioita.

Suorapelattavien pelien kuva ja äänenlaatu?

Suorapelattavat Playstation Now pelit niin Playstation 4 että Windows tietokoneella ovat pelattavissa 720P resoluutiolla sekä stereo äänillä, mutta jos omistat Playstation 4:n, niin näin pääset nauttimaan peleistä luonollisesti parhaimmalla kuva ja äänilaadulla, ihan kuten kaikissa asennettavissa peleissä.

Suorapelattavien pelien kuvanlaatu on pelaamiseen aivan riittävä, vaikka toisinaan varsinkin tietokoneen näytöltä pelatessa huomaa tietyissä tapauksissa kuvassa, sen reaaliaikaisen koodauksesta johtuvia näkyviä pikseleitä, jotka pelissä tapahtuvien tilanteiden mukaan ovat enemmän tai vähemmän nähtävissä.

Taulutelkkarin kautta pelatessa, ilmeisemmin istuma etäisyyden tai kuva näytti paremmalta kun suorapelasin Playstation 4 konsolin kautta. 

Pelistä riippuen näiden kuvanlaatu oli joka tapauksessa täydelllisen pelattavaa ja kuvalaatu muistuttaa hyvinkin pitkälle esimerkiksi esimerkiksi Twitch palvelun kautta katsottavaa pelistriimiä. Tietenkin sillä erotuksella , että pelasit pelejä kohtuullisen reaaliaikaisena.

Käytännön kokemukseni suorapelattavista peleistä

Itse kokeilin suorapelata erilaisia pelejä ja en ainakaan itse törmännyt ohjauksessa huomattavaan tai häiritsevään viiveeseen, vaan nopeatoimiset tappelupelit tai rallipelit olivat hyvinkin pelattavissa. Monin pelattavissa peleissä suorapelaaminen mitä luultavammin vaikuttaa menestymiseen pelaaja vastaan pelaaja tilanteissa, mutta yksin peleissä tästä ei ole niin haittaa. 

Toisaalta taas jos omistat Playstation 4 konsolin, niin suositeltavaa on ladata pelien mediat konsolille ja pelata paikallisesti asennettuja versioita. Osaa palvelussa olevista peleistä ei voi pelata Playstation 4:llä paikallisesti, vaan jotkut pelit ovat vain pelattavissa suorapelattavina versioina. 

Pieniä ongelmia paratiisissa?

Suurimmalta osin suorapelattavien pelien kanssa ei ollut ongelmia, mutta tämä ei tietenkään ole se koko totuus, vaan testaus ajankohtana törmäsin pieniin ongelmiin tai ainakin Playstation Now:n teknisiin rajoituksiin.

Valitettavasti suorapelattavien pelien ja paikallisesti asennettujen pelien tallennukset eivät ole keskenään yhteensopivia, vaan tarvit tähän erikseen maksullisen Playstation Plus palvelun. 

Nettiyhteys pitää suorapelattavien pelien osalta olla vähintään 5Mbps ja mielellään PS4 tai tietokone kytkettynä lankaverkkoon. Pelaaminen onnistuu kyllä langattoman verkon ylitse, mutta omakohtaiset kokemukset langattoman yhteyden kautta olivat karseita. Pelit kyllä toimivat langattoman verkon ylitse, mutta usein tällä tavoin pelatessa huomasin, että yhteys pätkii ja toistettava kuvan laatu meni sellaiseksi pikselimössöksi, että pelaamisesta ei tullut yhtään mitä. 

Kun liitin koneeni ja laajakaista reitittimeni yhteen langallisella verkolla, niin pelien toimintavarmuus kasvoi huomattavasti. 

Suorapelattavuuden hyödyt käyttöön

Vaikka suorapelattavat versiot ovat Windows tietokoneella pelaavalle ainoa mahdollisuus pelata palvelussa julkaistuja Playstation pelejä, mutta myös Playstation 4:n omaaville suosittelen tietyissä tapauksissa suorapelattavien versioiden käyttämistä.

Suorapelattavien versiot eivät luonnollisesti vaadi konsolilta tilaa, ja vaikka tallennusten ristiin käyttäminen ei onnistu ilman erikseen maksavaa Playstation Plus palvelua. 

Toisaalta, varsinkin vanhempien tai enemmän tempoltaan hitaammat Playstation pelien kuva ja äänenlaatu on täysin riittävää jo suorapelattavissa versioissa, lisäksi tällöin pelien pelaaminen ei ole paikkaan sidottu, vaan esimerkiksi jos olet reissussa, niin pääset pelaamaan pelejä vaikka kannettavalla tietokoneella ilman, että sinun tarvitsee raahata mukana omaa Playstation 4:sta.

Miten Playstation Now palvelun pelien striimaaminen?

Mikäli tykkäät striimata Twitch tai vastaaviin palveluihin, niin parhaiten se onnistuu Windows tietokoneella, sillä Playstation 4 ei tue pelikuvan striimausta kuin paikallisesti asennettujen pelien kanssa.

Mutta Windows tietokoneella tätä rajoitusta ei tietenkään ole ja saat helposti käyttöön omat kustomoidut overlayt pelistriimeihin aina webkameran taustanpoistosta lähtien, ilman että lähtevä pelikuva kärsisi enään kovinkaan paljon johtuen siitä, että tietokoneella on enemmän vapaana resursseja kuten esimerkiksi jos pelaisit normaalia PC peliä.

Mitä kokeilujakson jälkeen jäi käteen?

Kaiken kaikkiaan Playstation Now onnistui vakuuttamaan minut nykyisellä tekniikalla, vaikka toki suorapelattavat pelit saattaisivat hyötyä suuremmista bitrate:sta kuin nykyisellään.

Lisäksi se, että pystyt pelaamaan palvelussa olevia pelejä Windows tietokoneella ja/tai oikealla Playstation 4 konsolilla, on ehdottomasti plussaa. Toisaalta taas jo nykyisellään pelikirjasto on tarvittavan suuri ja kasvaa jatkuvasti uusilla peleillä. Pelikirjastossa olevat pelit ovat mukava kattaus eri tyylisiä Playstation 2, Playstation 3 sekä Playstation 4 pelejä. Kirjaston pelit ovat sekä vanhoja, että uudehkoja pelejä. 

Loppupeleissä hintakaan ei ole mikään mahdoton ja tämä on oiva tapa päästä kiinni Playstation yksinoikeus peleihin Windows tietokoneen omistajana.

Voit avata kuvan suuremmaksi klikkaamalla.

Jos Playstation Now palvelu kiinnostaa, tai mietit onko palvelusta sinulle, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan palvelua sen 7-päivän testi jaksolla ja sitten miettiä onko se sinulle.

Playstation Now eli suorapelaamista verkosta, Playstation 4:llä tai ilman, kyllä kiitos.

https://www.playstation.com/fi-fi/explore/playstation-now/

Vastaa