BlogitKebabKenraali

Pelien modikaatiot maksumuurin taakse?

steem kauppa

 

Eli itse Steam Workshop:n modien maksumuuri toiminto on otettu pois käytöstä. Aika näyttää tuleeko toiminto takaisin, ja millaisena se tulee.

Ajatus hyvä, mutta vastaanotosta päätellen ja oman ensivaikutelman perusteella ei hyvä idea. Mutta joka tapauksessa asiaan on tullut korjaus ja tämän uutisen voit käydä lukemassa alla olevan linkin takaa.

Itse alkuperäinen kirjoitukseni asiasta on osittain siis vanhentunut. Tekstistä on editoitu tällähetkellä toimimattomat linkit.

http://steamcommunity.com/games/SteamWorkshop/announcements/detail/208632365253244218


Itse on pitänyt kirjoittaa hieman enemmän pelien modifikaatioista, joita esimerkiksi löytyy useita www.nexusmods.com sivustolta. Lisäksi näitä  on saanut ladattua Steam workshop:sta. Tähän tuli pieni muutos, koska juuri äskettäin Valve/Bethesda julkaisi mahdollisuuden laittaa nämä modit maksumuurin taakse.

Eli joutuisit maksamaan erillaisista modeista, joita käytät peleissä ja tästä modin tekijät saavat pienen siivun. Ilmeisesti modaaja saa 25% ja loput menee Valvelle ja mahdollisesti Bethesdalle.

Eli tämän tekstin sisältö on pitkälti ensivaikutelmani koko muutokseen ja itse en ole kovinkaan tyytyväinen asiaan, vaikka osa modien tekijöistä ansaitsevat kyllä ihan rahallisenkin kompensaation työstään. Vaikka tämä tuntuu vielä aika haparalta askeleelta oikeaan suuntaan.

Tarkemmin kyseisestä mahdollisuudesta ja sen sisällöstä löytyy osoitteesta:

http://steamcommunity.com/games/SteamWorkshop/announcements/detail/208632365237576574

Omat tuntemukset asiasta, sekä miten internet on asian ottanut.

Itselle asiasta tuli, kuten varmaan monelle muullekin jonkinlainen WTF fiilis. Joko hyvässä tai pahassa.

Itselle enemmän pahasta, mutta yritetään loppuun saada myös positiivisia asioita.

Aikaisemmin pelien modit ovat olleet aina ilmaisia käyttää. Pelien modifikaation ovat lisänneet monen pelin myyntiä huomattavasti joko pelin ollessa tuora tai jopa lisännyt näiden pelien myyntiä, pitkälti normaalin hyllyajan jälkeenkin.

Eniten olen käyttänyt modeja Bethesdan The Elder scrolls ja Fallout pelien puolella. Onhan esimerkiksi Skyrim peliin Steam workshopin puolella¨yli 25 tuhatta erilaista modia kyseiseen peliin.

skyrimuonnos

Moni pelien modaajista ja kommuunista on julkaissut erilaisia muunnoksia yksinkertaisesta uudelleen teksturionnista, suurempiin uutta sisältöä peliin tuovaa materiaalia.

Moni näistä on antanut luvan käyttää kyseisen modissa käytettäviä asetteja muissa pelaajien tekemissä muunnoksissa.

Nyt kun tästä pystyy alkamaan tekemään virallisesti myös halutessaan rahaa, muuttuu kaikki.

Esimerkiksi Nexusmods sivuston erilaisten muokkauksien tekijät ovat alkaneet ottamaan omia tuotoksiaan pois sivustolta.

Ei siksi että haluavat alkaa tekemään niillä rahaa, vaan pelosta, että joku muu ottaa kyseisen modifikaation tai osia siitä ja julkaisee sen Steamin workshopissa omanaan hyötyen tästä rahallisesti.

Itselle tässä hommassa tökkii erityisesti modien hinnoittelu.

Pikaisesti katsottuna tälläkin hetkellä, sieltä löytyy muutama maksumuurin takana oleva modi, josta en missään tapauksessa suostu maksamaan.

Paras tuote on ylimääräinen omena peliin, vain 27,45€

Extra omena peliin. Pyyntihinta vain 27,49$

Toki ymmärrän että tämä modi on käytännössä hiljaisen ihmisen kapina, tapa näyttää että ehkä tässä ei nyt välttämättä ole mitään järkeä.

Onneksi nyt ihan suoraan käyttäjät eivät pysty tekemään rahaa modeillaan, vaan ne käyvät tietynlaisen hyväksyntä prosessin lävitseen.

Mutta Skyrim Workshop:ssa on tällä hetkellä 31 erillaista muunnosta peliin, joista suurinosa näyttää ja tuntuu olevan laitettu ihan  protestina muutokselle.

Eli vastustus on kohtuullisen kovaa modien tekijöillä ja myös erilaisin netti adresseihin kerätään nimiä että kyseinen toiminto otettaisiin kokonaan pois.

Toisaalta sivustolla on myös joitain ihan aitojakin modifikaatioita.

Esimerkiksi Better combat AI. Jolla on pyyntinä 0,23€ ja tämä on julkaistu Workshopissa järkevään hintaan. bettercombat

 

Tämän modin saa myös ilmaisversiona muualta, mutta halutessa voit tukea tekijää/tekijöitä rahallisesti.

Toki myös on mukavaa että näin on luotu virallinen kanava tapoihin, joilla modien tekijät pystyvät saamaan korvausta tuotoksestaan. Aikaisemmin nämä tavat ovat olleet ihan normaali kiitos erillisten peukuttamis järjestelmien kanssa sekä itse kommenteissa tekijöiden kiittäminen.

Lisäksi peleihin löytyy monia ammatti tason porukoita ja yksilöitä jotka luovat peliin uniikkia sisältöä. Nyt on sinänsä mukavaa että tämä uurastus pystytään palkitsemaan ihan oikealla rahalla.

Siksi kyseinen toiminto on todella tervetullut Steamiin.  En ole tutustunut tarkemmin sen käyttäjäehtoihin.

Toivottavasti nyt ja jatkossa modien tekijät voivat julkaista saman sisällön sekä Steam Workshop:ssa pieneen hintaan, joka toimisi kannustimena ammatti tasoiseen modaamiseen. Tämän lisäksi mahdollistetaan kuitenkin jakaa kyseinen sisältö myös ilmaiseksi muualla.

Mutta itse toivoisin että järjestelmässä julkaistavat viralliset modien tekijät saisivat hieman suuremman potin hinnasta kuin mitä tämä mahdollinen 25% sulle, loput meille jako on.

Jatko kertoo miten tämä kehittyy ja tuleeko tähän järjestelmään vielä isoja muutoksia.

Itse uskon että Workshopin maksumuurin taakse vietyjen modifikaatioiden hinnat tulevat vielä alkutasostaan reippaasti alas ja hintojen normalisoituvan sinne 0,10  > 2€ hinta haarukkaan.

 

1 thought on “Pelien modikaatiot maksumuurin taakse?

  • Maksumuuri ihan fiksu idea mutta yrittivät soveltaa sitä väärään peliin. Täytyy olla uusi peli, missä modit ei alunperin ole ollut ilmasia. Itselle tulee ainakin hyvin nopeasti mieleen joidenkin pelintekijöiden ahneus, mikä iskee melko varmasti tämän toiminnan laajentuessa.
    Jossain vaiheessa pelin tekijä ei väliä kuka, alkaa julkasemaan keskeneräsiä pelejä. Sitten annetaan modi työkäkalut julkiseksi ja annetaan modaajien tehdä peli valmiiksi ja otetaan heidän tekemästään työstä vielä se 50% itselle GG. Kaikki tietysti eivät tule tekemään tätä mutta jotkut tulevat ja se tieto yksinään jo hiukan raivostuttaa. Itseä ei ainakaan tee mieli maksaa satoja euroja pelistä, koska joissain peleissä modeja on paljon.
    Steamin pieni kokeilu tuli monelle ihmiselle kohtuuttoman kalliiksi, ei välttämättä rahallisesti.
    On vain toki oma mielipide asiaan.

    Reply

Vastaa