BlogitKebabKenraali

Katsauksessa: Fallout 3

Nyt kun Fallout 4 peli on tulossa kovaa vauhtia loppuvuodeksi(ellei sitten jostain syystä viivästy) ja sen osalta hypetys on kovaa, niin myös pelisarjan aikaisemmat pelisarjan osat ainakin Fallout 3:sen osalta on otettu markkinointiin mukaan.

Ainakin Xbox One:lla osta ennakkoon Fallout 4, saat Fallout 3 pelin kanssa. Joten tässä mielessä Fallout 3 on taas ajankohtaisempi kuin ennen nelos osa saapuu pelaajille.

Kyseinen tarjous löytyy täältä

FAL3_GOTY_hero

Bethesdan Fallout 3 peli ja sitten se toinen? 

vanburenfallout3

Bethesda Softworksin ensimmäinen askel Fallout pelisarjaan vuonna 2008 kun he Interplay myi aikoinaan pelin lisenssin Bethesda Softworkille, yrittäessään välttää konkurssin vuonna 2003.

Peli herätti monessa jo tuolloin klassisen pelisarjan maineessa olevan Fallout pelien faneilla koviakin tunteita ja olihan seuraava Fallout peli jo kehitteillä alkuperäisen sarjan tehneellä Black Isle Studiosilla.

Toki Bethesda oli tullut pelaajille tuolloin jo tutuksi mm. The Elder Scrolls III: Morrowind (2002) sekä The Elder Scrolls 3: Oblivion (2006) peleistä, joten siinä mielessä Fallout pelisarjan kolmas osa oli päätynyt osaaviin ja kokeneisiin käsiin.

Mutta luonnollisesti tämä aiheutti kovaakin keskustelua pelin tulevaisuudesta. Black Isle Studios kehitti aikoinaan Fallout 3 peliä koodi nimellä Van Buren, mutta peli jäi lopulta toteuttamatta ja itse studio pistettiin kiinni.

Van Buren pelin teknologia demo kuitenkin julkaistiin aikoinaan internetissä vuonna 2007, joten siinä mielessä alkuperäinen peli ei aivan kokonaan hävinnyt maailmasta.

Lisää Fallout 3 Van Buren pelistä löytyy esimerkiksi täältä.

am i good or whatTämän lisäksi Black Isle Studiosin ydin porukasta muotoutui aikoinaan Obsidian Entertainment ja kuten tiedämme, niin heidän tarinansa Fallout pelisarjassa ei jäänyt siihen.

Bethesda Softworks ulkoisti Fallout: New Vegas pelin kehityksen Obsidianille ja peli julkaistiin vuonna 2010.

Fallout 3 julkaistiin PC:lle, Xbox 360:lle sekä PS3:lle vuonna 2008.

Mutta Obsidian Entertanment:lle kävi hieman epäreilustikin Fallout: New Vegas pelin kanssa.

Peli sai aikoinaan Metacritic palvelussa 84 Metascrore pistettä, mutta heidän sopimuksessa oli että he olisivat saaneet rahallisen lisäbonukset 85:llä pisteellä.

Lähde:Engadget.com

Fallout 3 By Bethesda Softworks eli julkaistu Fallout 3 peli

Pelin tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2277, eli noin 40 vuotta Fallout 2 pelien tapahtumien jälkeen.

Peli alkaa pelaaja hahmon syntymästä ja ennen varsinaista pelin alkamista, peli esittelee pelaaan lapsuutta ja aikuiseksi kasvamista erillaisten vaiheiden lävitse, jolloin pelaajan taito ja kykypisteet jaetaan.

Tämä toimii hyvänä perus tutoriaalina peliin ja sen maailmaan, sekä se tutustuttaa pelaajan pelin perusmekaniikkaan.

Pelin juoni lopullisesti alkaa siitä kun pelaajan isä, jonka ääninäyttelijänä toimii Liam Neeson pakenee Vault 101 nimisestä bunkkerista. Hänen karkumatka aiheuttaa pienimuotoisen kapinan ja kaaoksen.

Tässä välin pelaajan tarvitsee paeta Vault 101:stä  ja lähteä isänsä perään Washington D.C:hen ja sen ympäröimään Capital wasteland nimellä tunnettuun autiomaahan, josta avoimen pelimaailman seikkailusi siis varsinaisesti alkaa.

2015-06-16_22-45-36

Varsinaisen pääjuonen seuraamisen lisäksi pelissä on todella paljon muuta sisältöä ja runsaasti tekemistä ja kokemista ennen kuin pää peli on menty lävitse.

Harmittavasti peruspeli päättyy tuohon, mutta pelin GOTY versio sisältää kaikki peliin luodut viralliset DLC:t ja yksi näistä jatkaa jonkin verran tarinaa pääpelin jälkeen ja antaa mahdollisuuden jatkaa itse pääpelissä vielä varsinaisen lopun jälkeen.

Peli kannattaa oikeastaan hankkia GOTY versiona koska siinä on mukana kaikki erilliset lisäosat. Pelin saa edullisesti vielä perinteisenä DVD julkaisuna erilaisista online huutokaupoista yms. Myös myynnissä Steamissä mutta sen tämänhetkisestä pyyntihinnasta voi olla useata mieltä.

Peruspeli maksaa 9,99€ (5 eri DLC laajennusta 4,99€/kpl)  ja GOTY versio taas 19,9€ sisältäen kaikki lisärit.

Mikäli sinulla ei ole aikaisempia Fallout pelejä lainkaan tai muuten tykkäät kerätä peliaiheista tavaraa. Niin tällöin kannattaa metsästää Fallout Anthology pakettia joka on ilmeisesti Game Stop ekslusiivi julkaisu ja siistin näköinen sellainen.

Kuva tästä paketista löytyy alta.

vlcsnap-2015-07-23-14h26m55s613.0

Millainen on itse peli

Suurin muutos aikaisempaan peliin verrattuna on varmasti siirtyminen perinteisestä isometrisestä eli ylhäältä kuvatusta näkökulmasta enemmän FPS tuttuun hahmon silmistä kuvattuun maailmaan.

Tämän lisäksi yksi pelillinen mullistus on V.A.T.S (Vault-Tec Assisted Targeting System) järjestelmä, joka toimii tähtäysapuna, pysäyttäen pelin toiminnan. Tällä pystyt määrittelemään tarkemmin kohteesi sekä mihin kehon osaan tähtäät.

V.A.T.S toimii tavallaan vuoropohjaisen taistelun tavoin, mutta sen käyttöä on rajoitettu siinä mielessä, että jokainen toiminto vie toiminta pisteitä ja tämän jälkeen on odotettava hetken aikaa ennenkuin mittari on täyttynyt, jotta voit sitä käyttää uuudelleen.

Tämä on rajoitettu käytännössä vain taisteluun. Osa pitää tätä ominaisuutta hieman huijaamisenna, mutta itse pidän kyseisestä ominaisuudesta paljon.

Pelialue on todella suuri ja täynnä ihmeteltävää ja usein tuli pääjuoni tehtävien lisäksi käytettyä todella paljon aikaa muun pelimaailmaan tutustumalla ja tehden erillaisia sivutehtäviä.

Itse pelasin edellisen läpipelaamiseen kaikkien DCL:den kanssa hieman yli 100 tuntia. Olen pelannut pelin lävitse useamman kerran sen julkaisun jälkeen, mutta kuitenkin pelin ääreen palaa vuodesta toiseen mielellään.

Harmi vain että peli on kohtuullisen herkkä kaatumaan ja näihin on erillaisia ohjeita ja viritelmiä jolla pelin pitäisi toimia paremmin. Mutta näiden toimiminen on hieman epätasaista. Osalla peli kaatuu useammin ja osalla taas kaatuminen loppuu melkein kokonaan.

Mutta pelistä kertoo kuitenkin paljon se fakta, että vaikka kaatuilu on välillä ärsyttävää niin kuitenkin peliä haluaa jatkaa eteenpäin. Mutta toimikoon tämä pienenä varoituksena.

Yksi ohjeistus löytyy Steamin foorumilta.

 

 

backgrounder (4)

Kuten alkuperäisen Fallout 2 kanssa, kolmos osan pelaaminen ei sinänsä vaadi aikaisempaa tuttavuutta pelisarjaan.

Toki tästä on kyllä apua, mutta peli kertoo kokonaan oman tarinansa ja vaikka jonkin verran pelissä viitataan sekä onhan pelissä myös muutamia hahmoja, jotka ovat esiintyneet aikaisemmissakin peleissä.

Nämä hahmot ovat ainakin Super mutantti nimeltä Marcus (Fallout 2), Tohtori Henry (Fallout 2) sekä Ghoul Harold (Fallout 1, Fallout 2, Fallout 3 sekä Fallout : Brotherhood of Steel)

Pelin modiyhteisö on vieläkin todella aktiivinen ja tähän sekä New Vegas peliin on tullut ja tulee vielä kaikenlaisia uusia modeja.

Paras paikka modeihin on aikaisemminkin useasti aikaisemmissa kirjoituksissani mainitsemani nexusmods ja mikäli modit eivät sinänsä kiinnosta tai haluat petata pelin ”Vanilla” versiona, niin suosittelen kuitenkin hakemaan ja ottaa käyttöön muutaman käyttöön jotka tekevät pelistä nykyaikaisemman ja paremman näköisen.

Nämä modit ovat ainakin seuraavat.

Fallout 3 Unofficial patch

NMC teksturi paketti

Lisää musiikkia GNR radiokanavalle

HD audio overhaul äänipaketti

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Katsauksessa: Fallout 3

  • Aivan mahtava kirjoitus ja ennen kaikkea ajankohtainen blogimerkintä! Ainoat pikkuasiat mitkä omaa perfektionisti silmääni häiritsee ovat nuo fonttikoon vaihtelut sekä modien url-osoitteet/linkit voisivat sisällyttää niiden nimiin.

    Monta kertaa olen koittanut itsekin kyseisestä pelistä jotain kirjoittaa, mutta Fallout maailma tuntunut itselleni jotenkin niin laajalta etten ole sitten kuitenkaan saanut mitään järkevää aikaiseksi. Ei ole tuo blogin rustaus ihan jokamiehen heiniä! 9.8/10.

    Reply

Vastaa