BlogitKebabKenraali

General Taggart ja historiani tietokone/konsoli pelaajana.

Heippa kaikille

Alan kirjoittamaan blogia Pelikaista.fi sivuille itselleni hyvinkin tärkeistä asioista, eli tietokone peleistä. Olen kirjoittanut blogia aikaisemminkin ja nyt minua pyydettiin tulemaan mukaan pelikaista.fi sivustolle kirjoittamaan blogia sekä peliarvosteluja.
Tulen käymään lävitse pelejä jotka ovat minulle tärkeitä sekä pelejä joita pelaan tällä hetkellä. Tämä tulee tarkoittamaan pääsääntöisesti hieman vanhempia pelejä eli ei kuitenkaan välttämättä kovinkaan retroa ja varmasti myös uusia pelejä.

En ole kovinkaan tottunut käyttämään mitään piste skaalaa tai tähtiä. 

Mutta kuitenkin mikäli peli on mielestäni hyvä, niin kerron siitä ja suosittelen peliä. Jos peli ei jostain syystä ole mieleeni, niin kerron myös tämän ja pyrin myös kertomaan syyn tähän.

Joskus vain tulee vastaan tilanteita, että vaikka itse peli toimisi, näyttäisi ja sen pelaaminen on toimivaa. Niin jostain syystä homma ei vain toimi kohdallani.

Se ei tarkoita että kyseinen peli olisi huono, joskus vain tulee vastaan tällaisia tapauksia.

Olen käyttänyt General Taggart nimeä pitkään ja kuten niin monella muulla tähän liittyy jokin tarina josta nimimerkki on tullut.

Omani juontaa Wing Commander pelisarjaan ja pelissä on yhtenä keskeisenä hahmona Paladin kutsumanimeä käyttävä hahmo James Taggart joka oli pelissä sotilasarvoltaan Brigadier General.

Eli tästä nimimerkkini General Taggart siis on saanut alkunsa.

Hieman tietoa itsestäni ja historiasta pelaajana.

Olen 38-vuotias Turun alueella asusteleva pelaaja. Olen pelannut n. 7-vuotiaasta lähtien erilaisilla konsoleilla sekä kotitietokoneilla.

Monet konsoli ja kotikone sodan veteraani vaikka kovin olen yrittänyt pysyä tässä puolueettomana ja nauttinut pelaamisesta laitteistosta huolimatta. Tästä syystä olen päässyt nauttimaan monista hyvistä peleistä eri alustoilla.

Pidän monenlaisista peleistä, mutta suosikkeja ovat roolipelit, räiskintä sekä seikkailu pelit. Pelini nautin tällä hetkellä PC:llä ja varmaan näin jatkuu myös tulevaisuudessakin. Konsolia olen tässä harkinnut mutta vielä en ole päättänyt Microsoftin ja Sonyn välillä.

Mutta kun kerran on PC jolla nyky pelit pyörivät pelattavasti, niin kovinkaan suuria tarpeita konsolin hankintaan ei ole.

Muistojeni pelilaitteet

Tietokoneiden eli pelaamiseen käytössä olleet laitteet tai sellaiset johon oli pääsy esimerkiksi kaverin kautta. Ohessa lista erilaisista pelikoneista joita olen siis päässyt näpistelemään. Listalta varmasti uupuu monia erilaisia muita laitteita, mutta kuitenkin nämä ovat ne järjestelmät, jotka ovat jääneet mieleen.

Telmac  tietokone

Kuva: http://en.wikipedia.org/wiki/Telmac_1800#mediaviewer/File:Telmac_1800.JPG

Kone myytiin rakennus sarjana, tällainen eksyi isän mukana kotiin. Pelejä ei kaupallisesti ollut saatavilla, joten kaikki pelit mitä pelasin taisi suurimmalta osin olla isäni tekemiä sekä osa isän työpaikan atk-kerhon jäsenten tekemiä.

Sen isompaa muistikuvaa laitteesta ei ole kuin luolaseikkailu Urho sekä miljöönääri peli.

Salora Manager ja Fellow

Kuva: http://en.wikipedia.org/wiki/VTech_Laser_200#mediaviewer/File:Disk_smith_vz200_front.jpg

Pelit oli moduulina tai kasetilta ladattavia. Ihka ensimmäinen oma tietokone.

Laitteet eivät olleen mitenkään pitkäikäisiä ja omalta osalta jäi aika vähäiselle käytölle. Kuvassa alkuperäinen VZ200 jota myytiin suomessa Salora Fellow nimellä.

Commodore 64

Kuva: http://fi.wikipedia.org/wiki/Commodore_64#mediaviewer/File:Commodore64.jpg

Kaupalliset pelit ja harrastelija pohjan vuoksi pelejä alkoi olemaan todella paljon ja erilaisia. Lisäksi pelin koodeja julkaistiin paljon painetussa muodossa ohjelma koodeja keränneestä kirjoista tai Mikrobitti lehdestä.

Suurin osa ei koskaan toiminut, koska kirjoitusvirhe kaatoi koko homman, eikä välttämättä edes tietoa saatavilla millä rivillä ongelma oli. Lisäksi mahdollisesti painovirhe oli syynä.

Toinen mieleen jäänyt asia koskee leivänpaahdinta eli levyasemaa eli seuraavanlainen kikka.

Pystyit hyödyntämään disketin molemmat puolet leikkaamalla esimerkiksi kynsisaksilla vastaavankolon levyn toiselle puolelle ja näin säästää näin rahaa.

Sama kikka itse asiassa toimi myös floppy eli 1’44” levyjen kanssa eli SD eli 720kb levystä sai tehtyä kaksipuolisen poraamalle reiän vastaavaan paikkaan jossa se DD eli kaksipuolisissa levyissä oli

Itse en muista törmänneeni luotettavuusongelmiin tempun tekemisen jälkeen eli luku/kirjoitus toimi molemmilla puolilla oikein.

Atari ST

Kuva: http://fi.wikipedia.org/wiki/Atari_ST#mediaviewer/File:Atari-520ST.jpg

Kaverilta löytyi tällainen ja peleistä on jääneet mieleen Ultima V, Wayne Gretzky Hockey 3, Midwinter.

Tietenkin myös Amiga vs Atari ST ”sota” eli kinastelu siitä kenen laite oli paras oli tuolloin kiivasta. Eipä tämä ole tänäkään päivänä paljon muuttunut. Laitteet vain muuttuneet.

Itselleni tämä oli samantekevää. Hyvä peli on hyvä peli, ei niin laitteella väliä.

Amiga 500

Kuva: http://fi.wikipedia.org/wiki/Amiga#mediaviewer/File:Leander_Amiga500.jpg

Pelejä vaikka muille jakaa. Amigan ongelmaksi muodostui pelien kannalta se, että yht’äkkiä kehittäjille tuli käyttöön lisää muistia ja tilaa pelin käyttöön. Alkoi tulla pelejä joissa oli useampikin disketti, jonka välillä piti vaihtaa.

Jossain tämä oli tehty järkevästi, joskus taas tuntui että joka klikkauksen jälkeen pitää vaihtaa diskettiä.

Esimerkiksi Adventures of Willy Beamish peli käsitti 12 diskettiä sekä Beneath A steel Sky 15 diskettiä.

Myöhemmässä vaiheessa Amiga malleja alkoi tulle enemmänkin ja parhaimpiin malleihin sai kovalevyn. Mutta Amiga 500 oli ainoa oma kokemus.

Colecovision

Kuva: http://fi.wikipedia.org/wiki/ColecoVision#mediaviewer/File:ColecoVision.jpg

Mousetrap . Eipä oikein muuta koskaan päässyt pelaamaan. Mutta jäänyt mieleen kuitenkin jostain.

PC (x68, 2×86 jne)

Ensikosketus Wing Commander 1 ja 2. Doom ja Wolfenstein 3d. Muuten nykypäivänä se pääsääntöinen laite, jolla pelini pelaan.

CD-ROM ajan peleistä suurimman huomion vei Wing Commander 3 sekä Under a killing moon.

Kuitenkin se laitealusta, jonka kanssa eniten olen touhunnut. Ammattikin tuli hankittua, kiitos tämän laitteen tietotekniikan alalta.

PS1

Kuva: http://fi.wikipedia.org/wiki/PlayStation#mediaviewer/File:PSX-Console-wController.png

Ensimmäinen omistamani eli omalla rajalla ostamani konsoli oli juuri alkuperäinen Playstation. Final Fantasy 7 on jäänyt Crash Bandicootin kanssa hyvinkin mieleen, kuten myös Resident Evil ja varmasti moni muukin peli

Xbox

Kuva: http://fi.wikipedia.org/wiki/Xbox#mediaviewer/File:Xbox_1.jpg

Jostain syystä Halo ei oikein koukuttanut, mutta sen verran mitä pelasin kyseistä peliä niin se ainakin pystyi Pc väelle näyttämään että fps toimii myös konsoleilla.

Xbox360

Kuva: http://fi.wikipedia.org/wiki/Xbox_360#mediaviewer/File:Xbox_360_white_background_2.jpg

Jossain vaiheessa tarkoitus oli siirtyä pelaamisessa pelkästään tähän alustaan ja jättää PC pois, koska rautaa piti olla jatkuvasti päivittämässä, mutta 360:n kuten muidenkaan konsolien kanssa ei rautaa tarvinnut miettiä. Vain peleillä oli merkitys.

Mutta PC pelaaminen tuli nopeasti kuitenkin aloitettua uudelleen, onneksi siinä pakollinen raudan vaihtotahti on maltistunut ja 2-3 vuoden ikäisellä koneella pystyy hyvin pelaamaan.

MSX 1 & 2

Kuva: http://en.wikipedia.org/wiki/SVI-738#mediaviewer/File:SVI-738_PIC_0929.JPG

MSX 1 & 2 on itsellä C=64:n lisäksi ne laitteet, jotka määrittelevät pelaaja minäni. MSX laitteistona oli tavallaan kuin PC. Siinä missä PC laitteita saa valmiina pakettina sekä erikseen komponentteina.

Niin MSX laitevalmistajia oli useampia. Pelit olivat joko moduulina ja disketteinä. Ensimmäinen kontakti Microsoftiin eli laitteen käyttöjärjestelmänä oli MSX-DOS niminen joka ladattiin disketiltä.

Pelejä joita on jäänyt mieleen on useita, mutta tässä ne minulle tärkeimmät.

– Penguin adventure

– Nemesis

– King’s valley 1 & 2

– Maze of Galious

Lisäksi tähän on hyvä mainita vielä Hideo Kojiman Metal Gear peli julkaistiin MSX-2 koneelle vuonna 1987 sekä Snatcher vuonna 1988.

Lisäksi kyseinen heppu on ollut tekemässä myös Penguin adventurea.

 

Lisä luettavaa laitteista löytyy Wikipediasta.

Mikäli mainitsemani laitteistot eivät kerro mitään, tai haluat tietää lisää. Seuraavien Wikipedia artikkelit kertovat kyseisistä laitteista.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Telmac

http://en.wikipedia.org/wiki/VTech_Laser_200

http://fi.wikipedia.org/wiki/C64

http://fi.wikipedia.org/wiki/Atari_ST

http://fi.wikipedia.org/wiki/Amiga

http://fi.wikipedia.org/wiki/ColecoVision

http://fi.wikipedia.org/wiki/PlayStation

http://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_(console)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Xbox_360

http://en.wikipedia.org/wiki/SVI-738

 

1 thought on “General Taggart ja historiani tietokone/konsoli pelaajana.

  • Itse muistan pienenä pelanneeni veljieni kanssa Amigalla mm. Monkey Islandia, Lemmingsiä, Wormsia sekä tietenkin Prince Of Persiaa. Monkey Island on sitemmin ollut mielestäni yksi parhaista point & click seikkailu pelisarjoista. Pitää tähän samaan hengenvetoon myös mainita, että suuren vaikutuksen on tehnyt myös seuraava MS-DOS aikakauden helmi; Indiana Jones and the Fate of Atlantis, unohtomatta mainiota peliä nimeltä Full Throttle.

    Reply

Vastaa