ArvostelutSeikkailu

Katsauksessa: The Beginner’s Guide

Hei taas teille lukijoille. Tänään arvostelussa on kulttimainetta keränneen Stanley Parablen tekijän, Davey Wredenin, peli ”The Beginner’s Guide”. Pelin on julkaissut Everything Unlimited Ltd. lokakuun 1. päivänä 2015 MS Windows, OS X ja Linux alustoille.

Tällä kertaa en aio käyttää muista arvosteluista tuttua tähti-pisteitä arvostelun tukemiseen, sillä kyseessä ei ole peli. Varsinaisesti. Jos olet lukenut arvosteluni Dontnodin Life is Strange pelistä tiedät puhuvani siinä, että kyseessä on graafinen novelli eikä peli. Life is Strange on silti huomattavasti enemmän peli, valintojen ja interaktiivisuuden kautta, kuin Beginner’s Guide. The Beginner’s Guide on englanninkielisen Wikipedian mukaan genreltään ”interaktiivinen tarina” (interactive storytelling), Metacriticin mukaan ”seikkailu” (adventure), Steam Storen mukaan ”seikkailu, indie” (ja yhteisön mukaan kävelysimulaattori), mutten osaa oikein päättää miksi tätä alun alkaenkaan kutsuisin…

Tällä indiepelien synkkänä aikakautena, tai kulta-aikana miten sen haluaa ottaakaan, voi tosiaan pelin nimissä törmätä jos jonkinlaiseen ja the Beginner’s Guide on nimenomaan sitä; jos jonkinlaista. Monet arvostelut sanovat pelistä lähinnä sen, että ”tätä ei voi arvostella, se pitää kokea” ja ”jos arvostelisin spoilaisin” tai muuta vastaavaa.
Joten… niin… The Beginner’s Guide on tarina. Pelin tekijä, Davey Wreden, on kertoja ja kommentaattori omalla nimellään, kun sinun tehtäväsi pelaajana on kulkea hänen ystävänsä Codan tekemien minipelien lävitse. Davey tarinan kertojana arvostelee kyseisten pelien kenttäsuunnittelua ja mahdollista juonta ja tekijän mielentilaa ehkä jopa hieman abstraktilla otteella.

Siinä se.

Sitten peli loppuu. Peliaika noin 100 minuuttia.

Ja siis en tosiaankaan valehtele. Tässä pelissä ei todellakaan ole mitään muuta kuin se tarina, mitä Davey Codan tekemien pelikenttien kautta kertoo. Sinulla on yhteensä neljä painiketta käytössä: eteenpäin, taaksepäin, oikealle, vasemmalle ja aktivoi/avaa ovi… sen lisäksi päätä käännät hiirellä. Jos olet koskaan kuullut pelistä nimeltä Dear Esther, Beginner’s Guide vastaa peliominaisuuksiltaan hyvin paljolti sitä. Kyseessä on siis tarina, mikä voisi olla… esimerkiksi kirja. Tai sarjakuva… en minä tiedä. Televisio sarja? Pelin tästä tekee se, että siihen vaaditaan pelaaja, joka painaa sitä tuplaveetä ja kääntää ajoittain päätänsä.

Kyse on fiiliksestä. Siitä tarinan antamasta tunteesta. Tai ainakin siis tarinasta. Muut peliominaisuudet ovat toissijaisia, merkityksettömiä pelin kulun tai tarkoituksen kannalta.

Okei. Miksi siis pelata sitä?

No luonnollisesti sen takia, että tarina on hyvä. Davey Wreden vakuuttaa kommentaattoriroolissaan pelaajalle, että tämä hänen ystävänsä Coda on oikea ja nämä pelit aitoja. Uskokaa tai älkää, The Beginner’s Guide on kuitenkin saanut hyvin paljon kura-arvosteluja ja vihapuhetta osakseen sen vuoksi, että Davey käyttää ystävänsä pelejä tehdäkseen rahaa. Mikä tuskin toimisi, jos se olisi totta, ihan vain vaikka minkä tahansa maan tekijänoikeuslakien mukaan. Mikä taas herättää kysymyksen, jos Coda ei ole todellinen (mitä se siis ei takuu varmasti ole), mikä on tarinan opetus?

Itse olen ymmärtänyt, että kyseessähän on siis ihan täysin lavastettu juttu ja että pelissä oleva Davey Wreden ei ole lainkaan oikea Davey Wreden, vaan hahmo jota Davey Wreden (ääni)näyttelee. Tämä myös on herättänyt huomattavasti närkästystä; miten hän voi esiintyä omalla nimellään ja kertoa valheellisen tarinan… Internet todellakin vihaa sinua riippumatta siitä mitä teet ja miten.
Beginner’s Guide on ymmärtääkseni kertomus niistä Davey Wredenin kokemista tunteista ja ajasta, kun hänen Stanley Parable peli löi maailmansuosioon. Se on melankolinen, tavallaan ahdistava, mutta kertoo mielenkiintoisen tarinan omistamisesta, onnistumisesta ja siihen liittyvistä seikoista. Itse näin taiteilijana (tai siis että joskus piirrän jotain ja sitten kirjoitan joskus jotain muuta, mutta kuitenkin) osaan kyllä arvostaa Beginner’s Guiden kertomaa tarinaa. Ja ymmärtämään sitä.
Tietenkin olettaen, että yllä mainittu on se pelin kertoma tarina.

Olis aika noloa nyt jos se ei olisi.

Noh, kuitenkin. The Beginner’s Guide tosiaan on mielenkiintoinen, pelin vaatteisiin puettu novelli… tai tarina.
Onko se hintansa väärti…? Noh… kyllä sitä kympin voi pokkaristakin maksaa siitä sen enempää tietämättä, eikä ne äänikirjatkaan ihan ilmaisia ole.

Ajatuksia herättävä se ainakin on.

Remos

Arvostelija ja blogisti Pelikaistalla vuodesta 2015 lähtien. Osoitan erityistä kiinnostusta yksinpelejä ja arvosteluja kohtaan. Internetissä minut tunnistaa käyttäjämerkeistä Remos tai RemosPendragon.

Vastaa