ArvostelutSeikkailu

Arvostelussa: Life is Strange: Before the Storm

Hei kaikille!

Tänään meillä on arvostelussa Deck Ninen tekemä ja Square Enixin julkaisema Life is Strange: Before the Storm, joka on esiosa Dontnodin vuonna 2015 tekemälle Life is Strange pelille. Life is Strange: Before the Storm (jatkossa Before the Storm) julkaistiin kolmessa osassa syksyllä 2017, Episodi 1 elokuun 31. päivänä, Episodi 2 lokakuun 19. päivänä ja Episodi 3 joulukuun 20. päivänä. Arvostelen tässä koko pelin kerralla, PC:llä näppäimistöllä ja hiirellä pelattuna.

Graafinen novelli
Before the Storm on genreltään ”graafinen novelli”, mutta osittain se tuntuu enemmänkin tv-sarjalta tai elokuvalta. Before the Stormin tarina on teinidraama, mutta se käsittelee melko synkkiä aiheita, kuten vanhempien menettämistä, huumeita ja väkivaltaa. Tarinaltaan Before the Storm on ainakin hopeaa, hahmojensa puolesta kultaa.


Peli keskittyy Chloe Price nimisen 16 vuotiaan tytön elämään hänen menetettyään isänsä autokolarissa, ja sen jälkeen parhaan ystävänsä hänen muutettua toiselle paikkakunnalle pois Arcadia Baystä. Chloen hahmo on pelin alussa jokseenkin kilttityttö, mutta tavattuaan sielunkumppaninsa Rachel Amberin hänestä muovautuu pelin aikana kovanaama, jonka voi nähdä pelissä Life is Strange. Tai näin ainakin ajattelin, että tulee käymään. Before the Storm kuitenkin tarjoaa kiitettävän määrän vaihtoehtoja keskusteluihin ja tekemisiin (tai siltä ainakin ensimmäisellä pelikerralla tuntui), minkä vuoksi Chloe Pricea voi pelata hyvinkin eri tavalla. Pelissä tehdyt valinnat ovat nerokkaita siinä mielessä, että siitä huolimatta mitä valitset, kaikki lopputulokset vaikuttavat hyviltä tai vähintään kelvollisilta alkuperäisestä Life is Strange pelistä päin katsottuna. Pelien väliin jää kuitenkin kerronnallisesti yli 2 vuotta aikaa, ja nuorena 2 vuotta oli kaikki aika maailmassa.

Esiosa
En ole kuitenkaan täysin vakuuttunut siitä, että Before the Storm on tarpeeksi lähestyttävä tai originaali omana teoksenaan. Kaikessa toiminnassa peliä on verrattava alkuperäiseen Life is Strangeen, varsinkin kun peli sekä pelaa, näyttää että kuulostaa niin samalta kuin Life is Strange.


Before the Stormin graafinen ilme on hyvin samanlainen kuin Life is Strangellä siitäkin huolimatta, että pelit ovat eri tekijöiltä ja käyttävät eri pelimoottoria. Varsinkin Before the Stormin osissa 1 ja 2 kuitenkin huomaa, kuinka Deck Nine on ylittänyt aidan siitä matalimmasta kohdasta, sillä Life is Strangen piirrosmainen tyyli on korvattu tasaisilla väreillä. Etenkin hahmot Before the Stormissa ovat kärsineet siirrosta pelifirmalta toiselle, mutta myös muiden kohteiden yksityiskohdat ovat suorastaan mitättömiä Before the Stormissa.

Kuten alkuperäisessäkin pelissä, Before the Stormin sisätilat ovat hyvin suunniteltuja ja yksityiskohtaisia. Kontrolleja alkuperäisestä pelistä oli myös päivitetty siten, että aiemmin asioiden tarkastelu vaati hiiren kohdistamista ko. tavaraan, hiiren vasemman painikkeen pohjassa pitämistä, ja hiiren suuntaamista haluttuun suuntaan. Nyt valinnat voi suorittaa wasd:ia käyttämällä, mikä ainakin minulle helpotti suunnattomasti pelin pelaamista.


Toisin kuten perinteisissä point’n clickeissä (mitä molemmat Life is Stranget kyllä ovat), Before the Stormissa peli kietoutuu kuitenkin enemmän siinä olevien hahmojen ympärille, kuin tarinan. Vaikka tarina on hyvä ja todentuntuinen, pelin hahmot ovat silkkaa kultaa. Tätä peliä on vaikea pelata samaistumatta yhtään päähenkilöiden tilanteeseen, elämään. Hahmojen reaktiot tapahtumiin ja keskusteluihin tosin tuntuvat välillä hölmöiltä, sillä keskustelujen väliin on jostain syystä jätetty usein todella pitkä aika. Yksinkertainen grafiikka on myös omiaan luomaan hahmojen reaktioista ja liikkeistä hieman kiusallisen näköisiä ja toisinaan vain hölmön näköisiä. Grafiikka on tietenkin tyylivalinta, mutta jos tämän pelin hahmot näyttäisivät Quantum Breakiltä tai Senua’s Sacrificeltä… se olisi nannaa. Ikävä että näin ei tosiaankaan ole.

Yhteenveto
Before the Storm on mahtava, noin yhdeksäntuntinen, interaktiivinen draama. Se, että itse ”pelaaminen” koostuu vain kävelemisestä, dialogeista ja esineiden ja asioiden tarkastelusta, ei haittaa lainkaan. Mikä parasta, Before the Storm on oikeasti hyvä ja onnistunut esiosa Life is Strangelle. Yhdessä pelien peliaika on noin 25 tuntia, ja valintojen määrän takia peleillä on ainakin jonkin verran uudelleenpeluuarvoa.

Suositellut laitteistovaatimukset:
Käyttöjärjestelmä: Windows 10 64-bit
Prosessori: Intel Core i3-6100 (3.7GHz) tai AMD Athlon X4 845 (3.5GHz)
RAM: 6 GB
Näytönohjain: AMD Radeon RX 460 or NVIDIA Geforce 1050
DirectX: Versio 11
Tilaa kovalevyllä: 14 GB

Remos

Arvostelija ja blogisti Pelikaistalla vuodesta 2015 lähtien. Osoitan erityistä kiinnostusta yksinpelejä ja arvosteluja kohtaan. Internetissä minut tunnistaa käyttäjämerkeistä Remos tai RemosPendragon.

Vastaa