eSports ja vedonlyönti

eSports-vedot ovat monen mielestä mukava lisäys netin vedonlyöntisivustoille perinteisen urheiluvedonlyönnin rinnalle. eSports-vedonlyönti on vedonlyöntiä siinä missä mikä tahansa vedonlyönti, ja jos vielä viisi vuotta sitten ajatus vedonlyönnistä videopeleissä tuntui erikoiselta, ei se enää ole lainkaan niin eksoottista puuhaa. Monet maailman suurimmista vedonlyöntitoimistoista tarjoavat jo laajan skaalan eri eSports-pelejä, -turnauksia ja -liigoja. eSports-vedonlyönnin ja perinteisen vedonlyönnin välillä on paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös joitain eroavaisuuksia. Tässä artikkelissa tarkastellaan hieman syvemmin eSports-vedonlyöntiä verrattuna perinteiseen urheiluvedonlyöntiin.

eSports on uusi ja mielenkiintoinen vedonlyönnin osa-alue

Oli kyseessä sitten räiskintäpelisarja Call of Duty, Dota 2, League of Legends tai mikä tahansa muu eSports-peli, on tämän veikkauskategorian ystäville tarjolla useita eri veikkauskohteita. eSports on kasvattanut tasaisesti suosiotaan ympäri maailmaa vedonlyönnin kohteena. Monenlaisia eSports-turnauksia järjestetään eri puolilla maailmaa ja vedonlyöjät ovat yhä enemmän kiinnostuneita siitä, kuinka niissä voi lyödä rahoiksi. eSportsin pariin siirtyminen perinteisestä urheiluvedonlyönnistä voi tapahtua hyvinkin luontevasti ja monet eSportsista vetoa lyövät harrastavatkin myös perinteistä urheiluvedonlyöntiä. Vaiheet ovat samat, sillä vedonlyöjän tulee vain valita kohde ja vetotyyppi sekä asettaa panos.

eSportsissa vedonlyönti yleisissä eSports-vedonlyöntikohteissa muistuttaa hyvin paljon urheiluvedonlyöntiä perinteisissä urheilulajeissa. Ensinnäkin niissä molemmissa nousee esiin tiettyjä suosittuja joukkueita tai pelaajia, jotka keräävät puoleensa erityisen paljon vetoja. On joukkueita, jotka ovat ennakkosuosikkeja ottelussa tai turnauksessa, mutta myös sellaisia altavastaajan asemasta käsin toimivia joukkueita, jotka vasta rakentavat mainettaan. Suosikit ja altavastaajat ovat kuitenkin hieman hankalammin määriteltävissä eSportsissa kuin perinteisissä urheilulajeissa. Kun uusia pelejä ilmaantuu markkinoille alituiseen ja uusia pelaajia ja joukkueita ilmestyy yhtäkkiä tuntemattomuudesta, saattavat monet eSportsista vetoa lyövät ottaa mielellään tietoisen riskin ja pistää rahansa likoon myös tuntemattomampien pelaajien nimien puolesta.

 

Eri vetotyypit eSports-vedonlyönnissä ja perinteisessä vedonlyönnissä

Kuten perinteisessä vedonlyönnissä, myös eSportsista vetoa lyödessä on olemassa useita vetoja, joista monet vastaavat perinteisestä vedonlyönnistä tuttuja vetotyyppejä.

Kaikkein tavallisin veikkauskohde eSportsissa on lyödä vetoa pelin voittajasta. Tätä vetoa kutsutaan usein Moneyline-vedoksi. Näissä yksittäisiin peleihin kohdistuvissa vedoissa veikataan pelaajan voittamisesta, häviämisestä tai tasapelistä. Moneyline-vedot ovat helppo kohde, sillä ne ovat aloittelevillekin vedonlyöjille selkeästi ymmärrettävissä ja laskettavissa.

Toinen yleinen vetotyyppi eSportsissa on turnauksen voittajan veikkaaminen. Samaan tapaan kuin esimerkiksi perinteistä urheiluvedonlyöntiä harrastava voi veikata jalkapallon MM-turnaukseen osallistuvien joukkueiden joukosta voittajajoukkuetta, voi eSportsissa myös lyödä vetoa siitä, kuka pelaaja tai mikä joukkue voittaa koko turnauksen. Kokonaisen turnauksen, kuten vaikkapa Starcraft 2 -turnauksen voittajan veikkaaminen voi olla hyvin vaikeaa, sillä tie voittoon on pitkä ja monivaiheinen. Monet ovatkin sitä mieltä, että MM-turnauksen voittajamaata on huomattavasti helpompi veikata kuin eSportsissa jonkun suuren turnauksen voittaja. Toisaalta oikein veikkaamisen haastavuutta kompensoi se, että eSportissa kertoimet tällaisille vedoille ovat usein hyvin korkeat. Oikein veikannut vedonlyöjä voi päästä hyvinkin mukaviin voittosummiin eSportsissa.

Kolmas pidetty vetotyyppi eSportsissa on handicap, joka on myös perinteisen urheiluvedonlyönnin ykkösvalintoja. Aivan kuten missä tahansa urheiluvedonlyönnissä, myös eSportsissa handicapin kertoimet toimivat siten, että parempi joukkue/pelaaja saa miinusmerkkisen handicapin ja altavastaajan asemassa oleva joukkue/pelaaja saa plusmerkkisen handicapin.

 

Vedonlyöntistrategiat

Perinteiseen urheiluvedonlyöntiin nähden eSportsista vetoa lyödessä on molemmissa mahdollista soveltaa pitkälti samoja vedonlyöntistrategioita. Aivan toisiinsa rinnastettavissa nämä eivät kuitenkaan ole. eSportsin suurin ero perinteisiin urheilulajeihin on sen tuoreus. Koska kyseessä on varsin nuori urheilulajikategoria verrattuna moneen perinteiseen lajiin, ei siinä ole saatavilla tilastoja tai välttämättä yhtään minkäänlaista tietoutta koskien pelaajia, joukkueita tai valmentajia, toisin kuin monessa muussa perinteisemmässä urheilulajissa. eSports-vedonlyönti saattaa aluksi tuntua riskialttiilta valinnalta perinteiseen urheiluvedonlyöntiin nähden, mutta todellisuudessa se on varsin viehättävä vaihtoehto vedonlyöntiin.

 

Artikkelikuvan lähde: Call of Dutyn Facebook-sivu

Rasteri

Rasteri, 31 vuotias peliaddikti lähtöisin Vantaan nurkilta ja olen lähes koko ikäni pitänyt photoshoppailusta, sivustojen ylläpidosta sekä tietenkin tiimissä pelaamisesta, peliviihteen mahtirodun eli pc-pelaajien parissa! Lue lisää...

WordPress Lightbox Plugin