Ammattipelaaminen ja turnausvoitot

Elektronisen urheilun nousukausi

Netissä pelataan erilaisia pelejä isolla rahalla. eSports ja monet muut pelimuodot kasvattavat suosiotaan jatkuvasti verrattuna perinteiseen urheiluun. Tässä artikkelissa käymme läpi joitakin suurimpia voittoja, joita erilaisissa turnauksissa on saatu viime aikoina ja pohdimme sitä, kuinka suuresti voitot ovatkaan viime aikoina kasvaneet.

Vaikka rahasta ollaankin pelattu Suomessa jo pitkään, kyseessä ovat yleensä olleet perinteiset kolikkopelit kuten jokeripokeri. Tämä on kuitenkin kaukana nykyaikaisesti ammattipelaamisesta, joka vaatii kovaa omistautumista ja taitoa. Rahasummien kasvaessa kilpailulliseen pelaamiseen omistautuneet pystyvät nykyisin elättämään itsensä ammatillaan.

Voidaan jopa mennä niin pitkälle, että voidaan sanoa että eSports on saapunut maassamme sen kulta-aikaan. Ammattipelaajien määrä on jatkuvassa kasvussa ja heidän määränsä on noussut muutamassa vuodessa satoihin. Väkilukuun nähden ammattipelaajia on paljon, vaikka pelaamisen suurvaltoja kuten Kiinaa emme vielä pysty haastamaan.

Lue eteenpäin saadaksesi tietää suurimmista eSport-turnauksista ja suomalaisista ammattipelaajista, jotka ovat ottaneet niihin osaa. On yllättävää, kuinka isoja summia pienemmissäkin elektronisen urheilun maissa on mahdollista tehdä. Tämä varmasti kannustaa uutta pelaamisesta kiinnostunutta sukupolvea ottamaan lajin vakavasti ja kehittämään taitojaan!

 

Suurimmat eSport-turnaukset ja niiden voitot

Rahasta pelataan jatkuvasti suuremmista summista. Niin eUrheilu kuin varsinaiset rahapeliturnauksetkin nostavat jatkuvasti kannatustaan. Tänä vuonna rikottiin jälleen ennätyksiä, kun The International 2017 tapahtumassa rikottiin maailmanennätyspotti – voittaja lähtivät kotiin 24 miljoonan dollarin kanssa maailmankuulusta Dota 2-matsista.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että elektroninen urheilu on ylittänyt esimerkiksi yleisurheilusta saatavat potit. Tämä pakottaa eri mainostajat, firmat ja muut tahot ottamaan sen vakavasti, mikä tulee varmasti aiheuttamaan myös kerrannaisvaikuksen. Rahapotit tulevat vain kasvamaan kasvamistaan.

Viimeisten vuosien aikana erilaiset moba-pelit ovat nousseet niin suureen suosioon, että niiden palkintopotit pitävät tasaisesti kärkisijoja turnausvoittojen koossa:

 

1. The International 2017 24,687 919 dollaria Dota 2 18 tiimiä
2. The International 2016 20,770 640 dollaria Dota 2 16 tiimiä
3. The International 2015 18,429 613 dollaria Dota 2 16 tiimiä
4. The International 2014 10,931 103 dollaria Dota 2 14 tiimiä
5. LoL 2016 – mestaruus 5 070 000  dollaria LoL 16 tiimiä

 

Kuten listasta näkyy, Dota 2 dominoi täysin pelien rahapuolella. Neljä kärkisijaa menevät kaikki sille, ja sitä pelataan paljon ammattimaisesti. Valve on totuttuun tapaan onnistunut seuraamaan hyvää bisnesvainuaan ja on panostanut suuresti suosituimpaan lempilapseensa. Tämä näkyy turnausten puitteissa ja katsojaluvuissa.

Suurimman rahan turnauspelit löydät listtuna alta. Mobapelien jälkeen suosituimmiksi nousevat Counter-Strike räiskinnän kaksi varianttia ja superintensiivinen naksuttelustrategia Starcraft II. Ennustamme, että laji voittaa jalkapallon suosion 2030-lukuun mennessä, kun suurin osa maailman väestöstä on liian laiskoja lähteäkseen enää ulos leikkimään:

 

Sija Peli Rahaa yhteensä:
1. Dota 2 126,040,094 dollaria
2. League of Legends 43,635,753  dollaria
3. Counter-Strike: GO 38,108,827  dollaria
4. StarCraft II 23,422,946  dollaria
5. Counter-Strike 10,800,813  dollaria

 

Löydät uusimmat eSports turnausten voittajat, voittosummat ja muuta mielenkiintoista informaatiota täältä. Sivusto on myös toiminut lähteenämme palkintosummista.

Hauskana yksityiskohtana voidaan mainita, että viime vuotista League of Legends-finaalia seurasi enemmän katsojia kuin vaikkapa samana vuonna järjestettyä NBA-finaaliottelua. Kauas ollaan siis tultu pienten piirien harrasteluringistä.

 

Suomalaisten eSport-pelaajien tulot

Suomesta löytyy yli 800 ammattimaisesti pelaavaa ihmistä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pelaaminen on päätoiminen ammatti, joka tuo pääosan henkilön tuloista. Tämä on todella iso määrä suhteessa väkilukuun, mikä tekee maastamme varteenotettavan voiman eSports-turnauksissa.

Maamme parhaimmin tienaaviin pelaajiin kuuluu kirjoitushetkellä Dota 2-huippupelaaja Jesse Vainikka, lempinimeltään JerAx. Mies on tienannut yhteensä yli 810 000 euroa urallaan pelkästään turnausvoittoina. 25-vuotiaalta pelaajalta tämä on varteenotettava suoritus. Tällä hetkellä hän pelaa OG-joukkueessa.

Vainikkala oli mukana vuonna tänä vuonna järjestetyssä Dota 2-turnauksesta: The International 2017.) Voitto meni kuitenkin tällä kertaa Team Liquidille. Tästä joukkueesta löydämme myös toisen parhaiten tienaavien listalle kuuluvan suomalaispelaajan.

Lasse “Matumbaman” Urpalainen oli mukana voittamassa The International 2017-mestaruutta. Yhtäänsä hän on kuitenkin tienannut vaikuttavan 2 682 629 euron summan turnausvoittoina. 22 vuotias Urpalainen pelaa sekä Carry että Support-rooleja tiimissään.

Lauri Happonen, pelinimeltään Cyanide, on ensimmäinen pelaaja listallamme, joka ei ole kuuluista Dota 2:sta. Hän pelaa League of Legendia Espanjan alueen huipputiimissä Origenissa. Maailmanmestaruudesta Happonen ei ole vielä vakavissaan päässyt haaveilemaan, mutta 22 vuotias pelaaja on yksi Euroopan suurimmista lupauksista.

Suurien eSport-pelaajien joukkoon kuuluu toki myös Aleksi Jalli eli tuttavallisemmin Allu. 1992 syntynyt pelaaja on ainut FPS-peleissä rahansa tehnyt listallamme. Hän on tunnettu taidoistaan Counter-Strike: Global Offensive-pelissä. Allu kuuluu OpTic Gaming-tiimiin ja on tienannut tähän mennessä 191 566 dollaria voitoillaan.

Suomessa on toki paljon enemmänkin ammattimaisia pelaajia, mutta otimme listaan vain kolme isointa tienaajaa. Sijoitukset voivat vaihtua vinhaa tahtia isojen turnausten mukana, mikä on yksi mielenkiintoinen piirre elektronisessa urheilussa. Sponsorien tärkeys kuitenkin kasvaa lajin mukana ja mahdollistaa tiimien toiminnan myös ilman turvautumista pelkkiin turnausvoittoihin tulevaisuudessa.

Rasteri

Rasteri, 30 vuotias peliaddikti lähtöisin Vantaan nurkilta ja olen lähes koko ikäni pitänyt photoshoppailusta, sivustojen ylläpidosta sekä tietenkin tiimissä pelaamisesta, peliviihteen mahtirodun eli pc-pelaajien parissa! Lue lisää...

WordPress Lightbox Plugin