Prosessori suosituksia pelaajalle

Varmista, että pelikoneessasi on tehokas prosessori

Jos rakastat pelaamista ja lempipelisi ovat suuria, avoimen maailman pelejä, voivat ne olla tietyille tietokoneille raskaita pyöritettäviä. Varsinkin vanhemmat tietokoneet, joiden spekseihin ei ole juuri perehdytty, saattavat alkaa jumittamaan kesken pelaamisen. Kaverin kanssa online-pelaaminen voi siis häiriintyä ikävästi liian hitaan tietokoneen vuoksi.

Mutta mitkä prosessorit ovat vuonna 2021 harkitsemisen arvoisia? Tässä artikkelissa käymme läpi paria vaihtoehtoa, joilla pyörivät niin online-pelit, elokuvat kuin nettikasinot 2021. Kun tietokoneesi on varustettu jollakin näistä, voit huoletta käyttää tietokonettasi juuri niihin peleihin kuin haluat eikä prosessori enää ole rajoittava tekijä peliä valitessa.

Prosessorin valinta vaikuttaa myös toki raskaiden 4K-videoiden editointiin sekä kaikkiin sellaisiin toimintoihin, jotka yleensä vaativat tietokoneelta paljon.

Online-pelaajan ystävä

AMD Ryzen 9 5900X on ensimmäinen suosituksemme sinulle, joka vaadit tietokoneeltasi parasta mahdollista suorituskykyä. Tällä AMD:n 24-säikeisellä, 12-ytimisellä, 3,7 GHz suorittimella tietokoneesi selviää raskaistakin haasteista. Kyseessä on melko keskihintainen prosessori, jolle hintaa on annettu alle 600 euroa.

AMD Ryzen 9 5900X sopii erityisen hyvin paljon pelaavalle, editointeja tai striimejä tekevälle tietokoneen käyttäjälle. Tätä paremmaksi on hankala päästä, sillä kyseessä on tämän hetken parhaimpia prosessoreita. Online-pelit ovat usein melko raskaita pyöritettäviä ja hitaat koneet tuppaavat jumittamaan. Tätä ei tällä AMD:lla tapahdu. GameCachea onkin tarjolla jopa 70 Mt. Tämän prosessorin kanssa ei ole myöskään ongelmia parhaiden, nykyaikaisten näytönohjainten kanssa

Hieman hintatasoa ylemmäksi

Jos edellisestä noustaan hieman hintatasossa ylöspäin: reiluun 900 euroon, päädytään AMD Ryzen 9 3950X:ään. Kyseessä on 3000-sarjan ehdottomasti paras malli, joka ei hyydy pelaamisen eikä työnkään lomassa. Kyseisessä mallissa välimuistia on saatu 64 Mt, ytimiä ollessa 16 ja säikeitä taas 32.

AMD Ryzen 9 3950X sopii hyvin paljon tietokonetta käyttävälle (niin vapaa-ajalla kuin työssäkin). Kyseisen prosessorin kanssa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota ylimääräisen jäähdyttimen hankkimiseen. Jäähdyttimeksi suositellaankin mieluiten nestejäähdytystä: 280 mm jäähdyttimellä varustettu AIO-nestejäähdytys on tähän tarkoitukseen ihanteellisin. Kyseinen prosessori sopii X570-emolevyihin, mutta mikäli käyttäjä suorittaa sille BIOS-päivityksen, sopii se tämän jälkeen myös vanhempiin 400- ja 300-sarjankin emolevyihin.

Intelin vaihtoehto

Myös Inteliltä on erinomaisia vaihtoehtoja pelaajille. Intel Core i5-10600K on paljon pidetty prosessori. Kyseessä on edellämainittuja edullisempi vaihtoehto: hintaa tuotteelle on annettu vain reilu 400 euron verran, joskin näitä löytyy netistä hyvin alemmalla hinnalla. Ytimiä kyseisessä prosessorissa on 6, säikeitä 12. L3-välimuistia 64 ja vahvistetuksi kellotaajuudeksi ilmoitetaan 4,7 GHz.

Tämä Intelin vaihtoehto omaa loistavan suorituskyvyn, vaikkakin virrankulutus on korkeampi. Hyvinä puolina kerrottakoon, että prosessorin lämmöt eivät kohoa helposti korkeisiin lukemiin. Intelin helppous on siinä, että siinä on itsessään integroitu näytönohjain (Intel UHD Graphics 630).

Sinulle, joka etsit edullista, mutta hyvää prosessoria

Jos sinulla ei ole tarkoitus laittaa oitis satoja euroja tehokkaaseen prosessoriin, löytyy alemmastakin hintaluokasta vaihtoehtoja. AMD Ryzen 5 3400G on edullisen luokan prosessori, joka sopii 720p-pelaamiseen. Spekseinä kerrottakoon kyseisessä prosessissa olevan 4 ydintä ja 8 säiettä. Tuotteen TDP:n on ilmoitettu olevan 64 Mt, vahvistetun kellotaajuuden ollessa 4,2 GHz.

AMD:n kyseinen malli sopii hyvin 720p-pelaamiseen, kun taas 1080p siirryttäessä suorituskyky on kohtalainen. Ei kuitenkaan huono. Prosessori sisältää Wraith Spire -prosessorituulettimen, joten jäähdytyksestä on oletuksena huolehdittu valmiiksi.

Mieti omaa tietokoneen käyttöäsi ennen ostoa

Toivottavasti sait artikkelistamme vinkkejä hyvän, pelaamiseen soveltuvan prosessorin hankintaan. Vaikka prosessoreita on saatavilla eri hintaluokissa, sellaista hankittaessa kannattaa ottaa muitakin tekijöitä huomioon.

Jos pelaat, editoit tai striimaat paljon, voi olla huono idea hankkia kaikkein halvin suoritin. Jos suorituskyky ei riitäkään tarpeisiisi, tulee vain kalliimmaksi ostaa seuraavaksi parempi ja kalliimpi. Mieti siis omat tarpeesi ennen kuin lähdet ostamaan prosessoria. Jos hinta on kynnyskysymys, moni verkkokauppa tarjoaa maksuvaihtoehdoksi osamaksua. Tämä on aivan kätevä vaihtoehto silloin, kun sinulla ei ole heti koko summaa maksettavaksi.

Prosessori on erittäin oleellinen osa myös silloin, kun kasaat itse tietokonetta. Huono valinta nimittäin kostautuu myöhemmin. Jos tarvitset apua tietokoneen osien valinnassa, kannattaa kysyä neuvoa myyjiltä. Asiantunteva myyjä auttaa mielellään oikean tuotteen valinnassa, kunhan kerrot hänelle käyttötarkoituksesi.

Pelikaista.fi

Pelaamisen ohella luomme peliaiheisia uutisia, arvosteluita ja blogeja yhteisömme jäsenten sekä itsemme iloksi. Jos haluat auttaa Pelikaistaa kasvamaan, liity mukaan vaikkapa kirjoittajien remmiin! Lue lisää..

WordPress Lightbox Plugin