Viikingit videopeleissä

Videopeleissä ammennetaan inspiraatiota hyvin monesta eri lähteestä. Yksi kaikkein suosituimmista teemoista ovat erilaiset mytologiat ja historialliset tapahtumat. Viikinkikulttuuri ja laajempana käsitteenä muinaisen Pohjolan mytologia ovat etenkin viime vuosina käyneet läpi eräänlaista renessanssia etenkin indie-pelinkehittäjien käsissä.

Vilaus viikinkiaiheisten pelien historiaan

Viikinkien seikkailut ja muinaisnorjalainen mytologia ovat olleet eräs rakastetuimmista aiheista erilaisissa peleissä jo vuosikymmenten ajan. Viikinkitrendi ei näin ollen ole mikään aivan uunituore ilmiö. Hyviä esimerkkejä vanhemmista peleistä ovat esimerkiksi suoranaiseksi kulttiklassikoksi noussut peliyhtiö Blizzardin tuottama The Lost Vikings vuodelta 1992 sekä hiukan tuntemattomampi saman vuoden aikana julkaistu Core Designin Heimdall, joka porautui mielenkiintoisella tavalla Pohjolan tarustoon.
Moni muistaa myös esimerkiksi Age of Empires II:ssa esiintyneet viikingit, mutta sittemmin markkinoille on putkahtanut toinen toisensa jälkeen mitä upeimpia viikinkien innoittamia pelejä. Expeditions: Viking on yksi tällainen ja myöskin tuloillaan on toimintaa tihkuva roolipeli nimeltä Rune.

Tulevana talvena julkaistaan viikinki roolipeli nimeltä Rune

Suurimpana erona entisaikojen viikinkejä sisältäviin peleihin on tietenkin graafinen paremmuus, sillä nyt grafiikat mahdollistavat todella näyttävien pelien toteuttamisen. Videopelejä on tarjolla kaikilla yleisimmillä pelialustoilla aina tietokoneista mobiililaitteisiin ja erilaisiin pelikonsoleihin.

Uudelleennousu voimakasta etenkin indie-pelistudioilla

Viikinkiaiheisia pelejä on siis jo tuotettu pitkään ja niitä tullaan vastaisuudessakin tuottamaan. Viikinkejä ja viikinkien aikakautta on kuvattu videopeleissä niin fiktiivisesti kuin realistisestikin, ja monista viikinkiaiheisista peleistä on tullut varsinaisia hittejä.

Tältä näyttää taktinen viikinkipeli Banner Saga 2

Monet indie-pelinkehittäjät ovat muutaman vuoden sisällä aktivoituneet ja innostuneet kehittämään viikinkeihin ja Pohjolan tarustoihin pohjautuvia pelejä. Hyviä esimerkkejä näistä ovat muun muassa seikkailua ja toimintaa pursuava Thunder Lotus Gamesin tuottama Jotun, värikkäällä ja sarjakuvamaisella twistillä varustettu Diabloa muistuttava peli nimeltä Kyn, Pohjolan mytologiaan pohjautuva roolipeli The Banner Saga sekä hieman synkempää tyyliä edustava Eitr. Myös nettikasinoilla viikingit ja Pohjolan tarusto ovat olleet jo pitkään pelaajien suosiossa. Monenlaiset kolikkopelit, kuten Viking Clash, Viking Fire, Viking Gods: Thor and Loki, Viking ja Viking Runecraft ovat kaikki tavalla tai toisella kytköksissä teemaan.

Esimerkiksi edellä mainittuun Jotuniin on saatu vaikutteita monista tunnetuista tietokonepeleistä kuten ensimmäisestä Legend of Zeldasta ja Shadow of the Colossuksesta, joka näkyy sen tyylissä. Jotun onkin noussut suureen suosioon, ja vaikka se julkaistiin alunperin pelkästään PC:lle, on se sittemmin ilmestynyt pelattavaksi useille muillekin alustoille, kuten PS 4:lle, Xbox Onelle ja Wii U:lle.

Mikä viikingeissä ja muinaisnorjalaisessa tarustossa viehättää?

Jotun on Norjan mytologiaan asettuva käsin piirretty toiminta-seikkailu

Viikinkien ja ylipäätään Pohjolan taruston suosion syitä juurikaan tarvitse arvuutella. Viikinkien huikeista seikkailuista, hurjista teoista ja toisaalta tietynlaisesta salaperäisyydestä on mahdollista ammentaa vaikka mitä. Viikingeistä tiedetään paljon, mutta paljon on vielä myös tutkimatta. Esimerkiksi suomalainen viikinkiaika on vielä monelta osin tuntematonta.elinkehittäjiä kiehtovat satoja vuosia vanhat tarinat kuten Beowulf, mutta samalla tavalla myös muinaisnorjalaisen mytologian syvyys ja mielikuvituksellisuus tarjoavat oivat edellytykset pelien kehittämiselle samaan tapaan kuin esimerkiksi muinainen Rooma tai Egypti, kreikkalainen mytologia tai vaikkapa Väli-Amerikan muinaiset sivilisaatiot. Joidenkin mielestä on jopa ihme, ettei viikinkejä näy enempää videopeleissä.

Kun luulee, että jokin aihe on jo pelimaailmassa kaluttu loppuun, ilmestyy jälleen uusi peli markkinoille, joka todistaa, että aiheesta voi ammentaa vielä uusia näkökulmia tai tarinoita, joiden myötä sinänsä samaan teemaan pohjautuva peli tuntuu sittenkin aivan ainutlaatuiselta ja jännittävältä. Mikä seuraavaksi nousee viikinkiaiheisten pelien klassikoksi, onkin mielenkiintoinen kysymys.

 

Pelikaista.fi

Pelaamisen ohella luomme peliaiheisia uutisia, arvosteluita ja blogeja yhteisömme jäsenten sekä itsemme iloksi. Jos haluat auttaa Pelikaistaa kasvamaan, liity mukaan vaikkapa kirjoittajien remmiin! Lue lisää..

WordPress Lightbox Plugin