Artikkeli

Pelaamisen ergonomia

Miten huolehtia peliergonomiasta?

Usein kiivas pelisessio tempaa mukaansa niin, että aika vierii eteenpäin tunti toisensa perään ihan huomaamatta. Valtaosa meistä pelaa normaalikorkuisen PC-pöydän ääressä, joten tämä tietää tuntikausien istumista paikoillaan.

On tutkittu tosiasia, että pitkäkestoisella istumisella on epäsuotuisia vaikutuksia terveydelle. Tämän lisäksi liika istuminen voi vaikuttaa negatiivisesti myös pelien sujumiseen.

Nyt on aika laittaa peliergonomia kuntoon!

Miksi peliergonomiasta huolehtiminen on tärkeää?

FinTerveys 2017 -tutkimus kertoo, että suomalaismiehet istuvat keskimäärin 7 tuntia ja 41 minuuttia arkipäivisin. Naisilla vastaava luku oli 7 tuntia ja 11 minuuttia.

Vaikka istuminen voi toimia palauttavana toimintana, liika istuma-asennossa oleilu voi aiheuttaa moninaisia terveyshaittoja. Se voi esimerkiksi jäykistää niveliä, heikentää aineenvaihduntaa ja lisätä pitkäaikaissairauksien riskiä.

Kun taas tarkastellaan asiaa pelivalmiuksien kannalta, voidaan hyvällä peliergonomialla vaikuttaa niihin yllättävän paljon.

Hyvä istuma-asento takaa sen, että lihaksiin kulkeutuu riittävästi happea. Tämä puolestaan pitää keskittymiskykyä ja vireystilaa yllä. Tämä on erityisen tärkeää kilpailullisessa ja jopa ammattimaisessa pelaamisessa. Siinä missä nettikasinoita ja niiden tuuripelejä voi pelailla minimaalisella keskittymiskyvyllä, E-urheilun ammattilaisen täytyy olla koko ajan tilanteen tasalla.

Ergonomisessa asennossa yläkehon lihakset ovat neutraalissa asennossa, mikä mahdollistaa nopean reagointikyvyn pelitilanteissa. Lisäksi rasitusvammoja voidaan ehkäistä tehokkaasti huolehtimalla oikeanlaisesta peliasennosta.

Pelipiste kuntoon

Ensimmäisenä on syytä tuunata oma pelipiste kuntoon: hyvät välineet ovat kaiken perusta.

Sinun ei tarvitse välttämättä hankkia hinnakkainta kalustoa, vaan kohtuullisella budjetillakin on mahdollista saada jo paljon aikaan.

Pelipöytä ja -tuoli

Pelipöydän tulisi olla riittävän suuri ja korkea. Tilaa on tarpeeksi, kun kyynärvarret mahtuvat lepäämään pöydällä vaivatta.

Pelikoneen näytön pitäisi mahtua pöydälle riittävälle etäisyydelle silmistä – noin käsivarrenmitan päähän.

Korkeus taas on sopiva, kun kyynärvarsien lepokulma pöydällä on noin 90 astetta. Jalkojen tulisi mahtua vaivatta istuma-asennossa pöydän alle.

Pelituolin tulisi olla säädettävää mallia, ja siitä olisi hyvä löytyä kunnollinen ristiselän sekä niskan tuki. Lisäksi on hyvä, jos selkänojaa pystyy kallistamaan.

Materiaalissa kannattaa suosia joko kestävää nahkaa tai hengittävämpää kangasverhoiltua mallia.

Istuma-asento

Istu siten, että jalkapohjat ovat tukevasti lattiaa vasten. Polvien tulisi jäädä lantiota matalammalle.

Istuinsyvyys ja selkänojan asetukset taas riippuvat hieman henkilöstä – testaa itsellesi sopivat asetukset.

Hiiri kannattaa pitää lähellä näppäimistöä, ja sitä ohjaava käsivarsi mahdollisimman rentona. Tässä auttaa käsivarren pitäminen lähellä kylkeä ja sen tukeminen joko pöytään tai käsinojaan.

Näyttö on hyvä säätää niin, että sen yläreuna on suunnilleen nenäsi tasalla. Tällöin niska pysyy mahdollisimman ergonomisessa asennossa.

 

Pelipisteen valaistus

Valolla on suuri vaikutus siihen, kuinka silmät rasittuvat pelaamisen aikana. Ensinnäkään pelikonetta ei kannata sijoittaa ikkunaa vasten.

Kirkkaimman valonlähteen olisi hyvä tulla joko sivusta tai hivenen takaapäin. Optimaalisena kirkkautena pidetään 600–800 luksia.

Silmien lihakset joutuvat kovalle työlle jatkuvassa näyttöpäätetuijottelussa, joten niiden tulisi muistaa antaa levätä. Irrota katseesi näytöstä säännöllisesti ja katsele vaikkapa ikkunasta ulos.

Tauotus tärkeää – ylös tuolista tasaisin väliajoin

Vaikka pelipisteen ergonomia olisi viilattu huippuunsa, on silti tärkeää muistaa jaloitella. Pienikin liikehdintä auttaa neutralisoimaan istumisen vaikutuksia ja pitämään pelivirettä yllä.

Jaloittelutauko olisi hyvä pitää noin puolen tunnin välein. Riittää, että nouset ylös ja teet vaikkapa muutaman kyykyn tai kävelet pari askelta.

Myös istuma-asennon vaihtelu on hyödyksi. Voit esimerkiksi kallistaa selkänojaa eri kulmiin tai jos mahdollista, vaihtaa välillä pelituolia.

Etenkin tavoitteellisesti pelaavien on tärkeää pitää huolta riittävästä liikunnasta myös peliajan ulkopuolella. Hyvä fyysinen kunto auttaa kehoa kestämään paremmin istumisen vaikutukset.

Peliergonomian muistilista

Peliergonomiaan panostaminen kannattaa monesta syystä. Tässä sinulle muistilista peliergonomiasta huolehtimiseen:

  • Riittävän suuri ja korkea pöytä
  • Säädettävä pelituoli
  • Hyvä valaistus
  • Huomio istuma-asentoon
  • Yläraajat rentoina.
  • Nouse välillä jaloittelemaan.

Blaster280

Vanhanliiton pelaaja ja Sci-Fi elokuvien ja tv-sarjojen suurkuluttaja.