Doom 3 on yksi Sonyn odotetuimmista Playstation VR -peleistä

VR-teknologia on pitkään ollut tapetilla, mutta mitään todellista läpimurtoa ei ole vielä tapahtunut. Tähän asti eniten VR-kapineiden myyntiä on hoputtanut Valven vuonna 2020 julkaistu Half-Life Alyx, ja nyt seuraava jättiläinen on tulossa.

Doom 3 VR Edition julkaistaan 29.03.2021

Doom-pelisarja on klassikko, ja moni aloitti pelaamisharrastuksen ensimmäisellä 1993 ilmestyneellä Doom -pelillä. Doom 3 VR, jonka alkuperäinen versio julkaistiin vuonna 2004, on kehitetty Playstation 4 -konsolille. Peli tulee myös toimimaan Playstation 5:llä.

VR-versio sisältää alkuperäisen pelin laajennukset the Lost Mission ja Resurrection of Evil.

On huomioitava että peli tulee ainoastaan PSVR -laseille, ainakin alussa.

Alkuperäinen peli oli monen mieleen ja etenkin painajaismainen Doom -teema korostui monessa tasossa. VR-tekniikka lisää immersiota, ja kammottavat demonit saattavat yllättää jopa kokeneemmatkin kauhupelien kuluttajat.

Onko jo VR:n aika?

VR-pelit ovat perinteisesti perustuneet huumoriin tai johonkin tiettyyn niksiin, joka kiertää normaalisti toivotun korkealaatuisen grafiikan tai monimutkaisen pelattavuuden. Joissakin peleissä VR on kuitenkin luonteva ratkaisu joka lisää pelattavuutta ja immersion. Paras esimerkki tästä lienee autosimulaattorit, missä VR:llä pääset ajamaan suoraan kuskin penkiltä.

VR:n tulevaisuus näyttää siis hyvältä. Kehitys on tapahtunut hitaasti, mutta jo 5 vuoden sisällä saattaa olla että halvempien tuotteiden myötä VR-teknologiaa käytetään muuallakin kuin peleissä. Esimerkiksi bitcoinien osto ja myynti VR:ssä saattaa mullistaa koko alan.

Räiskintäpeleissä ongelmana on usein grafiikka, mikä vaatii konsolilta tai PC:ltä paljon tehoja toimiakseen kunnolla. Doomissa tämä ei ole ongelma, koska pelaaja ei oletakaan Doom 3:n VR-versiosta mitään Far Cry 6 -tyylistä valokuvarealistista peliä.

Vaikkei peli ole suoraan uusi, niin ajankohta on oiva. Viime aikoina suuria AAA-pelejä on saanut odotella. Rockstarin uudesta GTA pelistä ei ole kuulunut mitään, vaikka viimeisestä versiosta on kulunut jo kahdeksan vuotta.

VR-tuotteiden omistajat ottavat mieluusti vastaan uuden Doom -version isompia pelejä odottaessa.

Doom -pelisarja — mistä hype johtuu?

Ensimmäinen Doom oli aikansa edelläkävijä. Doomia ennen 3D-pelitasot olivat hyvin yksinkertaisia, ja yleensä jokainen taso koostui muutamasta neliömuotoisesta huoneesta.

Kun Doom julkaistiin vuonna 1993, pelaajat huomasivat jotain kummallista. Tasot eivät olleet enää yksinkertaisia Minecraftmaisia legopalikoita. Ensimmäisestä huoneesta löytyy allas ja alataso. Huoneesta pääsee ulos. Pelkästään nämä asiat olivat shokki monelle pelaajalle, jotka eivät olleet koskaan ennen nähneet pelissä samankaltaista tasoa.

Aikaisemmin peleistä ei löytynyt tasoja, portaita, ikkunoita tai hissejä. Doomista löytyy kaikki neljä. Nykyisissä ammuskelupeleissä löytyy usein ns. “deathmatch” muoto, missä pelataan netin kautta toisia oikeita pelaajia vastaan. “Deathmatch” nimitys onkin peräisin Doomista.

Doomin kehittäjät ID Softwaressa panostivat pelin teemaan ja äänimaailmaan luodakseen vakuuttavan (ja pelottavan) tunnelman pelissä. Ja koska niin moni vieläkin muistaa pelin tunnusmusiikin, he myös onnistuivat siinä.

Pelitasot antavat myös pelaajalle mahdollisuuden tutkia kenttää ja löytää piilotettuja asioita, joita ei välttämättä tarvitse pelin päihittämiseen. Tämä ominaisuus antoi pelaajille hetken rauhaa tapettavista demoneista.

Jotkut lähteet väittävät jopa että Doom-peliä asennettiin 90-luvulla PC-koneisiin enemmän kuin Windows 95-järjestelmää.

Alkuperäisen hitin jälkeen seurasi monta uutta Doom-peliä. Ajan mittaan sarjasta tuli legendaarinen, ja vielä tänäkin päivänä 1993 julkaistua peliä pelaa sarjan pitkäaikaiset fanit.

Yhteenveto

Onko siis odotettavissa että uusi Doom 3 VR Edition mullistaa VR-maailman? Ehkä. On kuitenkin selvää että Doomin kulttisuosio ei ole mihinkään kadonnut, ja moni tulee ostamaan pelin pelkästään kannen perusteella. Etenkin näinä aikoina, kun isot pelit ovat flopanneet ja pelaajat katsovat toiseen suuntaan löytääkseen jotain pelattavaa, Doom 3 VR Edition saattaa olla juuri mitä he haluavat. Peli julkaistaan maaliskuun loppupuolella ja monet odottavatkin jo sitä päivää.

Pelikaista.fi

Pelaamisen ohella luomme peliaiheisia uutisia, arvosteluita ja blogeja yhteisömme jäsenten sekä itsemme iloksi. Jos haluat auttaa Pelikaistaa kasvamaan, liity mukaan vaikkapa kirjoittajien remmiin! Lue lisää..

WordPress Lightbox Plugin