Artikkeli

5 vanhaa peliä, jotka ovat antaneet meille paljon iloa

Pelaaminen on rakas harrastus monelle suomalaiselle. Itse asiassa pelaaminen on nykyään levinnyt joka puolella maailmaa, sillä jokaisesta maailman kolkasta löytyy runsaasti pelimyönteisiä ihmisiä. Itse asiassa videopelien ja PC-pelien maailma on jo kauan sitten onnistunut ohittamaan elokuvien maailman tuotoissaan. Mikä ehkäpä kaikkein mielenkiintoisinta, maailman rikkain mies Elon Musk vasta taannoin ilmoitti X-alustallaan aikomuksestaan striimata silloin tällöin suosikkivideopelejään. Tämä jos jokin on osoitus pelaamisen huimasta suosiosta!

Tässä artikkelissa esittelemme 5 vanhaa ja aidosti nostalgiankäryistä peliä, jotka varmasti herättävät lämpimiä muistoja useissa listaamme lukevissa. Pelaamisen historia on rikas, joten olemme tonkineet ison osan peleistä melko kaukaakin, mutta ethän anna sen häiritä!

1. Tetris

Ensimmäiseksi listallemme nappasimme kaikkien pulma- ja palikkapelien kuninkaan eli Tetriksen. On oikeastaan melko hauskaa ajatella, että vaikka Tetris julkaistiin jo vuonna 1984, ei oikeastaan mikään vastaava peli ole onnistunut syrjäyttämään sitä valtaistuimeltaan. Muita suosittuja pulmapelejä ovat muun muassa Segan julkaisema Columns ja Microsoftin Hexic ja Bejeweled. Mikään näistä ei kuitenkaan ole onnistunut nousemaan samanlaiseen legendaariseen statukseen kuin mitä Tetris.

Tetriksen kehitti Neuvostoliitossa herra nimeltä Alexey Pajitnov, joka ei varsinaisesti kuulunut minkään tietyn yrityksen palkkalistoille. Vuosien varrella Tetris onkin nähnyt päivänvalon lukuisilla eri alustoilla. Esimerkiksi Sega ja Nintendo ovat molemmat levittäneet pelin ilosanomaa eteenpäin.

Tetriksessä tavoitteena on muodostaa alaspäin putoavista palikoista niitä kääntelemällä yhtenäisiä vaakarivejä. Tetriksen nimi on jopa päässyt osaksi kulttuuria, sillä monesti siihen viitataan tilanteissa, kun yritetään saada mahdutettua tavaraa esimerkiksi takakonttiin tai uuteen asuntoon.

2. Super Mario Bros

Kun ensimmäiset videopelit saapuivat markkinoille, ei olemassa ollut vielä mitään varsinaisia maskotteja tai muitakaan suoraan legendaarisia hahmoja. Jotta ala pystyi lyömään itsensä läpi, piti kehittäjien pystyä luomaan pelejä, jotka vangitsisivat kunnolla pelaavien asiakkaiden mielenkiinnon. Tarvittiin moderneja klassikoita, joista ala tultaisiin tuntemaan. Yksi näistä klassikoista oli Super Mario Bros.

Super Mario Bros julkaistiin vuonna 1985 Japanissa. Kyseessä oli Nintendon Shigeru Miyamoton ja Takashi Tezukan hengentuote, joka onnistui nopeasti valloittamaan koko pelimaailman. Samalla kyseessä oli yksi maailman kaikkien aikojen suosituimmista tasoloikista, joka tunnetaan paitsi ikonisesta grafiikastaan, myös simppelin tarttuvasta musiikistaan ja äänimaailmastaan.

Super Mario Brosissa pelaajan tulee pienellä Mario-nimisellä putkimiehellä suoriutua useista toinen toistaan hankalammista tasoista ja vastustajista niitä sekä muita vaaroja väistellen. Tehtävä on haastava, sillä hypyt ja väistöliikkeet tulee onnistua ajoittamaan juuri oikein.

Super Mario -sarjan videopelejä on viimeisen vajaan 30 vuoden aikana julkaistu lukuisia, ja sarja on edelleen aivan yhtä aktiivinen kuin ennenkin.

3. Street Fighter 2

Seuraavaksi nappasimme listallemme jälleen hieman eri genreä edustavan videopelin. Kyseessä on nimittäin kenties koko maailman suosituin ja tunnetuin tappelupeli Street Fighter 2.

Street Fighter 2 julkaistiin vuonna 1991, ja sen takaa löytyy japanilainen arcade-pelihallipeleihinkin erikoistunut Capcom. Toisin kuin lähes tuiki tuntematon ykkösosansa, Street Fighter 2 on äärimmäisen tunnettu erinomaisesta suunnittelustaan ja tasapainostaan. Itse asiassa jopa useat Zimpler kasinot päästävät pelaamaan tämän pelin kolikkopeliversiota. Kolikkopeliksi Street Fighter 2:n ovat muuttaneet ruotsalaisen NetEntin pelinkehittäjät.

Street Fighter 2:ssa pelaajan tulee valita yksi useista Ryun, Kenin, Blankan ja Chun-Lin kaltaisista taistelijahahmoista. Tällä hahmolla tulee sitten voittaa taisteluturnaus ja lopulta onnistua päihittämään häikäilemätön M. Bison -niminen loppuvastustaja.

4. Sonic the Hedgehog

Käsittelimme yllä jo Nintendon suosittua Super Mariota, joten totta kai mukaan täytyy ottaa myös Segan vastaus tälle pulskalle putkimiehelle.

Ensimmäinen Sonic the Hedgehog -peli julkaistiin vuonna 1991. Sen kehitti japanilainen Sega, joka vastikään muuten sattui ostamaan kotimaisen Rovion osaksi talliaan. Segalla on pitkä historia pelien saralla, ja se tarvitse aikanaan Nintendon kanssa kilpaillakseen itselleenkin kiintoisan ja hauskan maskotin. Sonicin isäksi kutsutaan Yuji Naka -nimistä heppua, joka on sittemmin ollut mukana useissa muissakin Segan projekteissa.

Sonic the Hedgehogissa ohjastetaan maailman nopeimmaksi siiliksi kutsuttua sinistä hahmoa. Tavoitteena on Marion tavoin selvitä lukuisista tasoloikkatasoista vihollisineen ja vaaroineen. Usein tason lopussa odottaa Robotnik-niminen hullu tiedemies, joka on vanginnut robottiensa sisään Sonicin rakkaita eläinystäviä.

5. Final Fantasy 7

Viimeiseksi valitsimme listallemme yhden kaikkien aikojen suosituimmista japanilaisista roolipeleistä. Tämä peli on Final Fantasy 7, joka on niin ikään japanilaisen Squaren käsialaa.

Final Fantasy 7 julkaistiin vuonna 1997, ja se nousi välittömästi valtavaan kriittiseen suosioon. Pelissä seikkaillaan Midgar-nimisessä maailmassa, jossa korruptoituneet poliitikot ja päättäjät ovat ottaneet maailman haltuunsa. Pelin juoni puhdasta scifiä ja sisältää lukuisia juonenkäänteitä, joista kenties sykähdyttävin on yhden rakastetun pelihahmon traaginen kuolema.

Final Fantasy 7:n suosio on edelleen niin suurta, että pelistä on julkaistu jopa muutama vuosi sitten remake-versio, joka sekin onnistui keräämään ympärilleen paljon kehuja ja kiitosta.

Blaster280

Vanhanliiton pelaaja ja Sci-Fi elokuvien ja tv-sarjojen suurkuluttaja.